Versoepeling coronamaatregelen

CRANENDONCK – Vanuit verschillende sectoren in de gemeente Cranendonck wordt er opgelucht en met blijdschap gereageerd op de door het kabinet aangekondigde versoepelingen van de coronaregels. “Maar het wordt wel passen en meten.”

Door Roy de Leijer

Dankzij de versoepelingen kunnen onder meer de horeca en cultuursector hun activiteiten weer voor een flink deel oppakken. Dat geldt onder meer voor het Cantine Theater in Budel-Dorplein. “We zijn blij dat we eindelijk weer iets mogen organiseren. De sluitingstijd van 22.00 uur is voor ons niet zo’n probleem, maar door de anderhalve meter afstand regel wordt het wel passen en meten”, vertelt Angeline Maas, voorzitter van stichting Rehabilitatie Cultuur Erfgoed: ‘Parels van Dorplein’.

Maas: “We gaan nu eerst bekijken welke activiteiten er de komende weken allemaal door kunnen gaan. Dat geldt in ieder geval voor de filmvertoningen, die gaan in februari weer van start. Maar een bandjesavond waarbij iedereen moet zitten, dat wordt een stuk lastiger om te organiseren, terwijl dit juist weer prima kan bij een klassiek concert.”

Ook Els Aerts, manager van multifunctioneel centrum De Borgh Budel, juicht de versoepelingen toe. “De Borgh is nooit helemaal dicht geweest, maar het was de afgelopen periode soms wel een suffe bedoeling. We kunnen gelukkig weer heel wat meer dan voorheen, maar helemaal als vanouds is de situatie natuurlijk nog niet. Wat betreft onze reguliere activiteiten kunnen weer terug naar normaal, met daarbij als beperkende maatregel de sluitingstijd van 22.00 uur.”

Ze geeft aan dat verenigingen en andere gebruikers sinds vorige week – na de vorige ronde versoepelingen – de weg naar De Borgh weer goed weten te vinden. Verder heeft huiskamer ‘t Buuls Zitje heeft haar activiteiten woensdag hervat. Aerts: “En doordat ook de horeca terug is geopend kunnen bezoekers weer aanschuiven bij de bar.”

Volgende week wordt ook het theaterprogramma hervat. “We hadden al voorgesorteerd op de versoepelingen door op 4 februari een extra cabaretvoorstelling van Jules Keeris in te lassen. Door de anderhalve meter afstand regel blijft het nog wel lastig om grote activiteiten te houden.”

Ook Yvonne Ferwerda, sinds deze zomer mede-uitbaatster van gemeenschapshuis en zalencentrum De Smeltkroes in Maarheeze, heeft uitgekeken naar de versoepelingen. “Het horecagedeelte speelt bij ons een belangrijke rol. Wij zijn hartstikke blij dat we mensen weer een drankje kunnen aanbieden. We kunnen nu vooruit, alleen zou het heel fijn zijn als de openingstijden worden verruimd tot middernacht. Veel verenigingen repeteren namelijk tot half tien.”

Veel gebruikers van De Smeltkroes hebben gewacht met het hervatten van hun activiteiten tot het moment dat de horeca de deuren weer mocht openen. Ferwerda: “We hebben veel blije reacties van mensen gekregen dat ze hiernaar uitgekeken hebben.”

Ook in het onderwijs werd er uitgekeken naar de persconferentie van dinsdag, vooral naar de mededelingen over de quarantaineregels. Steeds meer klassen en scholen moesten de afgelopen weken de deuren sluiten, waardoor ook veel niet-positieve leerlingen thuis kwamen te zitten. Met de nieuwe versoepelingen komt daar een einde aan.

Tot dinsdag moest een hele klas naar huis wanneer drie leerlingen positief waren getest op het coronavirus. Dat had onder meer tot gevolg dat op het BRAVO! College in Budel sinds afgelopen vrijdag geen fysiek onderwijs meer kon worden verzorgd. De school was daarom volledig overgeschakeld op online lessen. Schooldirecteur Ruben Barten: “We zijn heel blij dat de grens van drie leerlingen is losgelaten. Daardoor kunnen er nu weer meer kinderen naar school.” Het fysieke onderwijs wordt volgende week hervat. Barten: “Niet alleen veel leerlingen, maar ook hun docenten zijn op dit moment besmet met het coronavirus. Daardoor is het niet mogelijk om het fysieke onderwijs deze week te hervatten.  We willen volgende week, tijdens de toetsweek, alle leerlingen weer op school ontvangen.”

Onder meer door het uitvallen van docenten en leerlingen door besmettingen is het nog koffiedik kijken wat de komende weken gaan brengen. Barten: “Te alle tijden krijgen de leerlingen onderwijs aangeboden, fysiek of online.”

Jurgen van De Brasser – Foto Jos Meusen