Eicocon Wespspin

De wespspin, ook wel tijgerspin genoemd, is een opvallende verschijning op de heide. Opvallend zwart-geel gestreept en zoals de namen al suggereren gelijkend op een wesp of tijger. En dat helpt de spin als bescherming tegen allerlei vijanden. Na de paring waarbij het vrouwtje vaak het kleine mannetje oppeuzelt werkt het vrouwtje hard voor haar nageslacht. Zij weeft daartoe een mooi ronde cocon die goed gecamoufleerd zit tussen verschillende heidetakjes en deze hebben beiden weinig opvallende kleuren. In de cocon zitten heel veel eitjes waar al vrij snel een groot aantal wespspinnetjes uitkomen. Moedertje wespspin bewaakt de eicocon nog een tijdje tot haar dood. Gedurende de hele winter zitten de spinnetjes goed beschermd in de eicocon welke ze pas in het voorjaar verlaten. Met wat speurwerk en een beetje geluk zijn deze coconnetjes nu goed te vinden.

Info : Wiel Zentjens   w.zentjens@chello.nl

OLYMPUS DIGITAL CAMERA