Pelt pakt zwerfvuil aan

PELT – Zowel het gemeentebestuur, de handelaars en bedrijven van De Koel, de plaatselijke school VOX en twee lokale Mooimakers ondertekenden op 26 januari ‘22 het charter dat de aanpak van zwerfvuil en sluikstorten in Pelt vorm moet geven. 

Door Ben Ieven 

Een van de belangrijkste bronnen van ergernis bij vele burgers is het zwerfvuil wat je overal wel aantreft. De gemeente wordt intensief ondersteund en begeleid door ‘Mooimakers’, een project tegen zwerfvuil en sluikstorten van Vlaanderen Mooi. De gemeente Pelt vestigde haar aandacht specifiek op De Koel waar een aantal winkels en bedrijven gevestigd zijn. Alle betrokken partijen ondertekenden een engagementsverklaring die opgemaakt was door Mooimakers. Burgers sorteren thuis over het algemeen bewust maar eenmaal buitenshuis wordt dat vaak niet doorgetrokken omdat gescheiden afvalbakken ontbreken. Daarom komen er bij De Koel een aantal sorteereilanden. Affiches en communicatiemateriaal vragen op een ludieke manier om het afval de juiste plek te geven en dus correct te sorteren. Mooimakers Anita en Jos zullen ook wekelijks een opruimactie doen. De school VOX plant elke maand een opruimactie met de leerlingen en zal lessen rond zwerfvuil organiseren. De gemeente blijft de vinger aan de pols houden en ook Mooimakers volgt de situatie op. De gezamenlijke aanpak moet het winkelen in De Koel opnieuw iets aangenamer maken.