Van antieke kast tot kleurrijk kunstwerk 

Terwijl de ene verzamelaar zich bekommert om postzegels, Pokémon kaarten of elpees, zo spaart kunstenares Laura Oomen uit Budel onder meer massieve houten kasten. Haar huis staat er vol mee en ze zien er bijzonder uit, omdat Laura er kleurrijke kunstwerken van maakt. HAC Weekblad ging naar haar huis en ontdekte waarom deze hobby zoveel voor Laura betekent.     

Door Bert Slenders

Hoe kwam je op het idee om kasten te gaan schilderen? 

“De hobby begon met het verzamelen van antieke kasten. Ik houd van het contrast van een robuuste kast met verfijnde details. En ik ben weg van leeuwenkoppen en draken.  Het werd een sport om zo snel mogelijk te reageren op een advertentie, het gaf me een kick als het gelukt was en ik weer een nieuwe kast in huis had. Toen de kasten eenmaal in huis stonden, keken de leeuwenkoppen me aan en ik fantaseerde hoe ze tot leven zouden komen wanneer ik ze zou schilderen. Het zaadje was zo geplant, maar de daadwerkelijke uitvoering vergde moed. Het heeft even geduurd voordat ik die moed op kon brengen. Maar toen ik eenmaal begonnen was, was ik niet meer te stoppen.” 

Hoe ga je te werk; hoe kies je bijvoorbeeld de kleuren, wanneer ga je aan de slag? 

“Ik leef heel intens. Mijn leven bestaat uit hoge pieken en diepe dalen. De kleuren die ik gebruik zijn vooral primair, want die zijn het meest puur en sprekend. En ik gebruik mysterieuze kleuren om de kasten een magische uitstraling te geven. Als ik begin zet  ik altijd hardstyle en frenchcore op, deze muziek brengt me in trance. Als ik dan in de flow zit, stroomt de inspiratie door me heen en geef ik me over aan de energie. Mijn werk is dan impulsief; ik creëer zonder erbij na te denken. Zodra ik dat wél doe, zit de ratio mijn creativiteit in de weg. Op andere momenten is mijn creativiteit geblokkeerd. Het is dan een grote uitdaging om toch bezig te blijven. Het komt dan neer op een kwestie van pure wilskracht en doorzettingsvermogen.” 

Hoeveel kasten heb je inmiddels geschilderd?

Ik heb er nu een stuk of zeven bewerkt, maar ze zijn nog niet allemaal af. Ik zie het ook als mijn ‘kastprojecten’. Ik werk aan meerdere kasten tegelijk. Er gaat veel tijd in zitten, het duurt maandenlang om een kast te schilderen.”

Waarom vind je het zo leuk om de kasten te pimpen? 

“Ik vind het leuk om het karakter van de kast te benadrukken zodat de kasten tot leven komen. De hobby geeft kleur aan mijn bestaan.  Als ik in de flow kom, dan voel ik me euforisch. Het is vervolgens heerlijk om nergens anders aan te hoeven denken.”

Wat voor reacties krijg je zoal?

“Mensen vinden het heel bijzonder en expressief. Ze geven aan nog nooit zoiets gezien te hebben.” 

Ben je trots op een bepaald kasten die je geschilderd hebt?

“Mijn tv-kast was de eerste kast van mijn verzameling. Het was ook de eerste kast die ik geschilderd heb. Deze kast is voor mij het meest waardevol omdat dit de eerste stap was naar het ontstaan van de hobby.” 

Op https://lauraoomen.com is meer werk en informatie van Laura Oomen te vinden. Naast het verfraaien van kasten, schildert en tekent ze ook. Een dier is vaak het onderwerp van haar kunst,  maar ook menselijke thema’s zijn te zien.