Update Coronacijfers Noord-Limburg

HAMONT-ACHEL – Update van afgelopen week: de daling in de geregistreerde besmettingen in de Eerstelijns Zone Noord-Limburg (en de ons omringende Vlaamse gemeenten) vertraagt verder (zoals verwacht): tot 516/100.000 inwoners per week (-11%). We behouden duidelijk meer besmettingen dan bijvoorbeeld in de week voor kerstmis. Niet in alle gemeenten van onze ELZ of rondom ons is bovendien nog een daling waarneembaar. Op dit moment blijft bijna 1 op 4 van de geteste personen besmet: dit percentage blijft hoog en daalt maar zeer beperkt (-1%).

Alhoewel het aantal besmettingen ook bij ouderen licht gedaald is, blijft dit een belangrijkere groep: 12% van de besmettingen blijft optreden in de risicogroep ouder dan 70 jaar.  Boven onze Noordergrens dalen de besmettingen ook minder snel (naar 1397/100.000 inwoners per week in de zes grensgemeenten van onze ELZ = -23%). De vertraging in de dalende trend, de versoepeling van de maatregelen en de nieuwere – nog besmettelijkere – Omicron variant, maken dat een ‘plateaufase’ – met blijvende besmettingen in de komende weken verwacht mag blijven worden. 

Om risico-personen te beschermen blijft het aangewezen om op publieke plaatsen – waar onvoldoende afstand gehouden kan worden en zich ook risicopatiënten begeven – mondmaskers te blijven dragen (openbaar vervoer, winkels, ..). Besmette personen dienen de quarantainemaatregelen strikt op te blijven opvolgen. Voor meer informatie over de huidige maatregelen in België: kijk op info-coronavirus.be