Cultuurkring Hamont-Achel Kunstgeschiedenis

HAMONT-ACHEL – Op 17 maart om 14.00 uur organiseert de Cultuurkring Hamont-Achel een namiddag in cinema Walburg (Kerkstraat 8 in Hamont). De inkom is gratis met de cultuurpas, een los ticket kost €7. 

Deze keer komt de Deense kunstschilder Vilhelm Hammershøi (1864 1916) aan bod. 

Hij schilderde portretten, architectuur, landschappen en interieurs en is vooral bekend van zijn donkere portretten en zijn zacht getinte interieurs. Met de psychologische lading van zijn werk was hij zijn tijd vooruit, waardoor zijn werk niet altijd begrepen werd door zijn tijdgenoten. Zijn palet bestaat altijd uit een harmonieuze combinatie van grijstinten, van zacht zwart tot wit, geaccentueerd door iets warmere tinten. Zijn interieurs van de 1880s laten zien dat hij een meester was van de overgang van intens zwart naar helder licht.

De Scandinavische kunst is specifiek voor de Scandinavische landen Denemarken, Zweden, Noorwegen en Finland. In Denemarken, de school van Skagen: Peder Severin Krøyer, Viggo Johansen, Anna Archer, Michael Archer.

In Noorwegen: Fritz Thaulow, Christian Krohg, Gerard Munthe.

In Zweden:  August Malmström, Anders Zorn, Carl Larsson, Amalia Lindegren.

In Finland: Eero Jarnefelt, Akseli Gallen-Kallela.