Eindelijk! Het duurde even, maar ze zijn er! 

MAARHEEZE / REGIO – Eindelijk! Het duurde even, maar ze zijn er! Over een paar weken worden ze in gebruik genomen: de door ons gevraagde verzinkbare palen op de 2 ventwegen langs de A2 tussen Maarheeze en Leende, vlak voor het viaduct de Ulkedonk in Maarheeze. Doel: het weren van sluipverkeer en creëren van een veilige fietsverbinding in de ochtend voor de fietsende schooljeugd en forens.

De week na carnaval 2013! Toen is Fiets/Busverbinding Maarheeze-Were Di ontstaan. Precies 9 jaar geleden! Op dat moment was er geen bus of veilige fietsverbinding naar Scholengemeenschap Were Di in Valkenswaard, terwijl het aantal leerlingen vanuit Maarheeze groeide en hun fietsroute, de A2-ventwegen racetracks leken!

2 Groep-8-ouders vonden dat er een veilige oplossing moest komen voor hun kinderen en zijn gaan lobbyen voor een bus- en fietsverbinding van Maarheeze naar het Were Di.

Een werkgroep werd opgericht, toenmalige groep-8-ouders in 8 dorpen benaderd en bevraagd voor zoveel mogelijk draagvlak. Ook dorpsraden, gemeenten, de adviescommissie, pers, politie, busmaatschappijen, Provincie/SRE en Fietsersbond werden betrokken, 2000 mailtjes dat jaar! Er werd geflyerd en zelfs gefietst met B&W, raadsleden, politie en pers om half 8 ’s ochtends om het gevaar voelbaar te maken. En ja: vanaf eind 2013 waren er 2 buslijnen! Inmiddels rijdt bus 656 het hele schooljaar vanaf Budel, via Gastel en Soerendonk door Maarheeze, om via Leende naar Valkenswaard te gaan. Super! Na 9 jaar is de groep schoolkinderen al meerdere keren ‘ververst’. En zo ook hun ouders. Bussen 656 en 657? Zijn inmiddels ingeburgerd.  

De verzinkbare palen langs de A2? Blij dat ze er zijn! Op maandag tot en met vrijdag, tussen 07.00 en 09.30 staat het stoplicht op rood en versperren de palen de doorgang. Bussen vanaf Maarheeze krijgen dan een tag om erdoor te kunnen! Zoals ook mensen die er wonen/werken. En vanuit Leende krijgen voertuigen via een sensor automatisch vrije doorgang.

Als gewone inwoner kun je veel meer bereiken dan je denkt! Als een situatie beter of veiliger kan en niemand pakt dat op, dan kun je dat zelf aanzwengelen! Schouders eronder en hup! Dat heet burgerinitiatief.

Er is soms een lange adem nodig! Maar dat hebben we ervoor over, toch?! 

Werkgroep Fiets/Busverbinding Maarheeze-Were Di