Gemeente Cranendonck verandert looproute rond visvijver ’t Tipke

MAARHEEZE / CRANENDONCK – Als maatregel tegen overlast plaatst de gemeente Cranendonck binnenkort op enkele plekken bij de visvijver van ’t Tipke hekken. Dit is de gemeente onlangs met Hengelsportvereniging ’t Tipke en het COA overeengekomen. Hierdoor blijft het gebied grotendeels toegankelijk maar wordt de looproute gewijzigd. 

We spraken hierover met wethouder Marcel Lemmen, voorzitter Marcel Verberne van HSV ’t Tipke en AZC-locatiemanager Ilske Hendriks.

Eerst even terug naar het ontstaan van. De huidige vijver van ’t Tipke, het ‘Greunvengat’, is in 1970-1971 gegraven ten behoeve van de aanleg van de A2 en het viaduct dat naast de vijver ligt. Omdat het een afgraving is, heeft de vijver een redelijk vlakke bodem die varieert tussen 2,40 en 3 meter.  De vijver is eigendom van de gemeente.

HSV ’t Tipke huurt de vijver sinds 1971 langdurig van de gemeente en heeft hier haar thuisbasis. Zij onderhouden de visstand in de vijver waarin verschillende soorten zoetwatervissen zwemmen, voornamelijk brasem, voorn, winde, zeelt, baars, karper, paling en snoek. De steigers en het clubgebouw zijn eigendom van de hengelsportvereniging.

De vijver wordt intensief gebruikt door de leden van de hengelsportvereniging. Ook wandelaars maken hier graag een ommetje vanwege de schoonheid van de vijver en de natuur eromheen. 

Al lange tijd ondervinden leden van ’t Tipke overlast rondom de visvijver veroorzaakt door een deel van de bewoners van het verderop gelegen AZC. O.a. in de vorm van diefstallen, intimidatie, illegaal vuurtje stoken en zelfs fysiek geweld. Ook worden vaker vernielingen aan de eigendommen van de vereniging geconstateerd. Het wandelpad langs de vijver wordt namelijk vaak gebruikt als binnendoor verbinding tussen het NS-station en het AZC. 

Voor het bestuur van ’t Tipke was uiteindelijk de maat vol en drongen ze bij de gemeente aan op afdoende maatregelen.  

De gemeente en de hengelsportvereniging gingen in overleg met het COA op zoek naar een passende en gezamenlijk gedragen oplossing met behoud van het openbaar houden van het gebied. Die oplossing is nu gevonden in het plaatsen van hekken op strategische plekken om daarmee de looproute te verleggen. “We zijn erg te spreken over het proces en vooral over de snelheid waarmee de gemeente en de wethouder gehandeld hebben”, zo verwoordt voorzitter Marcel Verberne het doorlopen proces. Ook Ilske Hendriks is hier zeer over te spreken:  “Hoewel wij niemand kunnen verbieden om naar de visvijver te gaan, willen natuurlijk niet dat onze bewoners daar voor overlast zorgen. Iedereen heeft recht op rust en onbezorgdheid. Deze hekken lijken daarom een goede oplossing voor de vissers”.

Wethouder Lemmen is blij dat op deze manier een oplossing is gevonden die tegemoet komt aan de wensen van alle partijen:  “In Cranendonck doen we dat samen”.

De gemeente heeft inmiddels een lokaal bedrijf opdracht gegeven de hekken met daarin de poorten zo snel mogelijk te plaatsen. Naar verwachting gebeurt dit nog voor eind maart.

Op bijgevoegde plattegrond is te zien waar de hekken met daarin de poorten aangebracht worden. 

Zolang de hekken nog niet geplaatst zijn nemen BOA’s van de gemeente het gebied in hun dagelijkse surveillances mee. Ook de stewards bij het naastgelegen NS-station houden een oogje in het zeil.

Of het aanbrengen van de hekken afdoende was, zal een gezamenlijke evaluatie eind van het jaar moeten uitwijzen.

Op deze foto Marcel Verberne (voorzitter HSV ’t Tipke), Ilske Hendriks (locatiemanager AZC Budel-Cranendonck) en Marcel Lemmen (wethouder gemeente Cranendonck). 

Foto Jos Meusen