Noodhulp getroffenen tyfoon Odette 

PELT – In december 2021 zorgde tyfoon Odette voor massale verwoesting in de Filippijnen. Daarvoor werd in januari 2022 noodhulp uitgekeerd aan één van de partners van Steunfonds Filipijnen ‘Bidlisiw’ die samenwerkt met ‘NGO KIYO’. Half december 2021 trof de tyfoon Rai, plaatselijk bekend als Odette, de Filippijnen. 1,360 000 

huizen werden beschadigd en 2,9 miljoen mensen werden plots dakloos. In totaal werden 7,8  miljoen mensen getroffen. Bidlisiw, reeds 30 jaar actief in Cebu City, Mandaue City en Lapu-Lapu City en de gelijknamige provincie werkt met kinderen en jongeren met nood aan bescherming. Bidlisiw is een organisatie die samenwerkt met NGO KIYO, en heeft ook een connectie met Steunfonds Filippijnen Overpelt. Het is via deze weg dat een noodsteun wordt aangevraagd om de eerste noden na deze ramp te kunnen opvangen en de nodige hulp te kunnen bieden. De werkgroep noodsteun van de mondiale raad besprak met het college van burgemeester en schepenen twee aanvragen: het bovenstaand project van Bidlisiw én een project van Build my Home, een ander lid van onze mondiale raad. Beide projecten werden tegen het licht van het kaderreglement noodhulp gehouden. Na enkele overwegingen is men het voorstel gekomen om de noodsteun te voorzien voor de NGO KIYO. Het college van Burgemeester en Schepenen trok hiervoor €1000 uit.