Vervlogen maar niet vergeten

PELT – Als u door Grote-Heide gaat kan u gedenkplaten tegenkomen. Deze zijn van oorlogsvliegtuigen, onder andere van een bommenwerper en een verkenningsvliegtuig. Op de foto staat de gedenkplaat van de bommenwerper een Lancaster ED629, deze kan je vinden op de Achelsendijk ter hoogte van de kruising met de Polsstraat. Dit vliegtuig is in de nacht van 16 op 17 juni 1943 ontploft boven het gehucht Grote-Heide. Hierbij kwamen alle 7 de bemanningsleden om het leven, jonge mannen tussen de 19 en 31 jaar. De bommenwerper, die zo’n 4000 kilo aan bommen bij had, was op weg vanuit Engeland naar Keulen voor een luchtaanval samen met 15 andere vliegtuigen. De gedenkplaat hangt op een kleine sokkel die tussen de struiken uit steekt. Niet heel erg opvallend en niet op een heel handige plaats op het kruispunt maar zeker een interessant stukje geschiedenis. Net zoals een stukje verder de gedenkplaat van de Mustang FZ125 staat. Het laat ons wat meer nadenken over de tijden toen maar ook over de tijden van nu.