Voorjaar vol muziek 

HAMONT-ACHEL / PELT – Nu de corona barometer op oranje staat gaat er weer een wereld van mogelijkheden voor ons open! Er worden dan ook al druk plannen gemaakt voor festivals en evenementen die de komende maanden doorgang zullen kennen in onze regio. Twee toppers binnen onze eigen gemeenten zijn natuurlijk het Europees Muziekfestival voor Jeugd in Pelt en de Internationale Mars- en Showwedstrijden in Hamont-Achel. 

In België geldt momenteel code oranje en dat betekent dat alle publieksevenementen zowel binnen als buiten weer zijn toegelaten. Zo zijn in Hamont-Achel de maandelijkse rommelmarkten bij De Burg, georganiseerd door de werkgroep Kom op Tegen Kanker Hamont-Achel, terug van start gegaan. En ook Buurtrestaurant Buurteluur ontvangt weer graag gasten aan de eettafel. De driedaagse fuif Meifeesten zal doorgang kennen in het tweede weekend van mei. In Pelt worden er eveneens weer Dorpsrestaurants geopend en op 12 maart kunnen de fuifgangers hun hart ophalen tijdens de bekende Lentefuif in de tent aan de chiro-lokalen van Lille. Weer veel te beleven dus in de regio! 

Twee topevenementen die vanwege de pandemie jaren ‘on hold’ gezet moesten worden, zijn het EMJ in Pelt en de Mars- en Showwedstrijden in Hamont-Achel. HAC Weekblad ging eens luisteren bij de organisaties om te kijken hoe ze zich voorbereiden op de edities van 2022. Secretaris van de Internationale Mars- en Showwedstrijden der Lage Landen, Guy Joosten: “Dit jaar vindt de 30ste editie van dit evenement plaats in het Pinksterweekend, van 4 tot en met 6 juni. De taptoe zal sowieso weer topkorpsen uit Nederland, België, Duitsland hebben. En het aantal inschrijvingen van deelnemende korpsen voor de wedstrijden is zelfs vrij behoorlijk,” aldus Joosten. “Het enige punt waar corona nog een gevolg heeft, is dat we deze editie zoals het er nu naar uitziet wellicht geen Oostenrijks korps zullen hebben. Het korps uit onze partnerstad Strausberg, is wél zeker van de partij!  Er zal ook weer een Verbroederingsavond zijn. En de tribunes voor het Marktplein zijn inmiddels besteld.” De organisatie van de Mars- en Showwedstrijden heeft het afgelopen jaar dus niet stil gezeten. Guy: “We zijn steeds blijven vergaderen (online) en zoveel als mogelijk trachten voor te bereiden. Nu begint de zoektocht naar vrijwillige medewerkers natuurlijk. Dat is nog een beetje koffiedik kijken of de vrijwilligers van het eerste uur ook weer present zullen zijn.” 

En ook de organisatie van het Europees Muziekfestival voor de Jeugd is blij dat er na twee online edities eindelijk weer een ‘fysiek’ muziekfestival kan plaatsvinden. Leon Houben, persverantwoordelijke van het EMJ: “We zijn erg blij dat we weer een volwaardig vocaal EMJ kunnen organiseren, mét jury optredens en tal buitenactiviteiten. De jury optredens op verschillende locaties gaan door, zoals we gewoon zijn. Dus mét een jury ter plaatse die beslist welke koren het beste scoren tijdens het EMJ. Voor de buitenactiviteiten en randanimaties zijn we nog aan het bekijken welke piste we gaan volgen. En ondanks het feit dat we tot op heden minder inschrijvingen hebben ontvangen vanuit de Europese landen, belooft deze 70ste editie van het EMJ zeker weer één groot muzikaal feest te worden!” Het EMJ gaat door van 29 april tot en met 2 mei in Neerpelt. 

De komende weken brengt HAC Weekblad nog meer nieuws over deze evenementen. Wie nu meer informatie wenst kan altijd een kijkje nemen op de websites www.emj.be en op www.marsenshow.be 

Archieffoto van zowel EMJ als Mars en Show please…