Waarnemingen in het heelal in maart

REGIO – Met het mooie weer dat er deze dagen is zijn er veel heldere nachten en dat betekent sterrenkijken. Wat valt er allemaal te zien en hoe kun je dit het beste bekijken? Dat zijn dingen die een beginnende sterrenkijker zich vaak afvraagt. Deze maand zijn er weer een aantal dingen te zien.

Door Melissa van Wijngaarde 

Toch zijn er ook een paar planeten die we juist niet kunnen zien. Mercurius, Jupiter en Neptunus kunnen we niet zien omdat ze van ons standpunt achter de zon zitten. Buiten dat we dat niet kunnen zien zijn er nog een paar factoren waardoor we niet alles kunnen waarnemen. Het grootste probleem is het omgevingslicht, hier is er altijd wel nog licht van bedrijven, huizen, lantaarnpalen… en zo verder. Dit zorgt er voor dat we ongeveer de helft minder kunnen zien.

Wat kunnen we wel zien?

De planeten Venus, Mars en Saturnus staan in een driehoek bij elkaar. We kunnen deze alleen in de ochtend schemer of avondschemering zien, vlak boven de horizon. Met een verrekijker kan je de planeet Uranus zien die in het westen in het sterrenbeeld ram te zien is. Ceres een dwergplaneet is dan weer te zien met een middelgrote telescoop. Deze staat tussen de horens van het sterrenbeeld stier en is de grootste dwergplaneet.

Wil je echt eens een goede sterrenkijknacht ervaren ga dan opzoek naar de donkerste plek die je kan vinden in je omgeving. Bereid je wel voor en ga daar overdag al eens kijken naar de omgeving zodat je in het donker veilig zit en staat en niet struikelt of valt. Pas ook op voor de natuur, de dieren en eventueel wegen als deze in de buurt zijn. Zorg er voor dat je geen dieren stoort of dat dieren jou niet kunnen komen lastig vallen. Het is ook handig als je hoger zit, hoe hoger hoe minder stof, mist en zo verder. Aangezien het hier zo plat is kan je beter kijken of er uitkijk torens zijn waar je op mag en kan.

De maan

Als het een volle maan is, is het trouwens ook niet zo handig om er op uit te trekken om te gaan kijken. Het licht van de maan kan namelijk ook als stoorfactor werken. Deze maand is het vrijdag 18 maart volle maan. Op 4 maart stortte er een raket op de maan maar hier was voor ons niks van zichtbaar. Ook de maan camera die de maan filmt heeft dit niet op beeld. Het stuk raket zou tegen 10.000 kilometer per uur tegen de maan aan gebotst zijn. De reader was een stuk dat rondzweeft als ruimteafval, ruimteafval is er ondertussen heel veel. Maar behalve een extra krater op de maan heeft het geen grote gevolgen.

Wil je zelf de maan of andere sterren en planeten beter waarnemen deze maand ? Dan kan je je ook altijd aanmelden bij de Noorderkroon in Achel. Ze hebben een mooie uitkijktoren en organiseren studie- en kijkavonden. Ideaal dus als je wat meer info wilt of niet goed weet welke richt je uit moet kijken. Meer info check hun website ( https://www.noorderkroon-achel.be ). Ook zijn er apps zoals bijvoorbeeld stellarium.org die helpen met het zoeken naar de standen van planeten. Het mooie weer in combinatie met de rustige sterrenhemel is zeker eens een kijkje waard ‘s nachts deze maand.

Onderschrift foto: zo ziet een sterrenhemel er uit als er veel lichtvervuiling is normaal gezien zouden we veel meer moeten kunnen zien.