Activiteiten op De Kluis

Achel – Opnieuw zal de Achelse Kluis het middelpunt gaan worden van bijzondere activiteiten. Sjannie Hulsman-Louwers heeft voor deze toplocatie nu al weer drie evenementen op de rol staan. Hierbij werkt ze nauw samen met de mensen van De Kluis. Bij een vroege voorjaarszon ontvouwt ze op het terras van de herberg haar vergevorderde ideeën.

Tekst en beeld Evert Meijs

13 april Paaseieren zoeken met IVN gids
“Tijdens de paasvakantie -op woensdag 13 april a.s.- vindt op het terrein van De Kluis een Paasactiviteit plaats, in samenwerking met het IVN. De bedoeling is om kinderen met hun eigen regio bekend te maken, op een mooie manier over natuur en Pasen te vertellen en samen spelen. Vanaf 11.00u Herberg van de Achelse Kluis is open om al vast een kop koffie en misschien een gebakje te nuttigen. 

Programma
Om 12.00 uur wordt een filmpje vertoond en korte uitleg gegeven over wat Pasen eigenlijk is. En, … hoezo leggen hazen eieren? Daarna worden de aanwezige kinderen in leeftijdsgroepjes verdeeld en starten drie verschillende activiteiten. 

“Onder leiding van IVN-vrijwilligers gaat één groepje in het kleine bosje vóór het Poortgebouw paaseieren zoeken. Intussen gaat ’n tweede groep een behendigheidsparcours lopen, terwijl de derde groep gaat knutselen.  Ouders en grootouders kunnen naar wens iets gebruiken in de herberg en lekker bijkletsen of kunnen de verrichtingen van hun (klein-)kinderen gadeslaan/aanmoedigen.” 

Om 14.30 uur komt iedereen weer bij elkaar en is er een kleine quiz met prijsuitreiking voor de winnaars. We sluiten af om 15.00 uur. 

Iedereen op de lagere school kan zich aanmelden: www.Achelsekluis.org/activiteiten. De kosten bedragen € 12,50 per kind. “Iedereen is welkom om in te schrijven”, aldus Sjannie, die benadrukt dat het een familiefeest is, behorende bij de filosofie van de Benedictijnse Orde. 

Sapmobiel: jouw eigen sap in de fles
In september zijn veel fruitbomen voldragen en is er jaarlijks een overvloed aan appels en peren. Het blijkt dat veel fruitboom eigenaren hun fruit vaak op de grond laten liggen, omdat het veel te veel is om te verwerken. Daarom zal in die oogstmaand de Sapmobiel naar de Achelse Kluis komen voor een fruitpersdag. Sjannie: “Er moet minimaal 4000 kilo aan appels en peren bijeen worden gebracht om de Sapmobiel naar De Achelse Kluis te kunnen laten komen. Daarom is het belangrijk dat we vooraf een inschatting kunnen maken hoeveel mensen hieraan mee willen doen. En een schatting van het aantal kilo’s fruit dat ze ongeveer zullen komen brengen.” De Boomgaardenstichting komt met personeel en Sapmobiel en perst eerst alle appels en daarna alle peren. “Als mensen te veel vruchtensap krijgen uit hun vruchten, dan willen we het overtollige super biologische fruitsap verspreiden onder rusthuizen en/of scholen in de omgeving. 

Meld je aan! 
Iedereen die dit een goed plan vindt en zijn/haar appels en/of peren wil laten persen, kan zich vóór 1 april alvast aanmelden via e-mailadres a.hulsman@icloud.com onder vermelding van “appels en peren”.  

Heb je ideeën over of voor deze dag? Laat het ons weten, samen met de omgeving, willen we steeds meer leuke dingen organiseren die voor en door ons gedaan worden. Details over prijzen, tijden en datum worden door Sjannie Hulsman later in het jaar doorgegeven, mits er genoeg animo is. Dus: MELD JE AAN! Let op de maand augustus, dan wordt nadere informatie over deze populaire activiteit verstrekt.

Gospel-concert – SAFE the date: zondag, 23 oktober 2022 – 17:00 uur
Tenslotte vindt op 23 oktober vindt om 17.00 uur een gospelconcert plaats door het koor Day-by-Day Gospel Singers. In navolging van het Gregoriaans fusion concert op 21 november j.l., hebben we nu een fantastisch Gospelkoor gereserveerd staan. “We zijn erg enthousiast over het koor en het swingende concert. Datum en tijdstip staan vast, dus Save the Day”, zegt Sjannie. “Tijdens het optreden kunnen aanwezigen meezingen en mee swingen met bekende en minder-bekende nummers, zodat men na afloop met een glimlach weer naar huis kan.” Houdt onze website in de gaten: www.achelsekluis.org/activiteiten, want ook hierover zal via de pers nader worden geïnformeerd.