Hongaarse zigeunerjazz in de Zwartedoos

PELT – Op zaterdag 19 maart om 20.30 speelt het ‘Tcha Limberger Quartet’ in zaal de Zwartedoos van Provinciaal Domein Dommelhof te Pelt. 

Door Ben Ieven 

De zigeuner-zanger-muzikant Tcha Limberger werd met muziek grootgebracht. Zijn vader kwam uit een beroemde familie van zigeunermuzikanten die opgroeiden met de zigeunerjazz van Django Reinhardt. Al op zijn zesde leerde hij gitaar van Koen De Cauter en op zijn tiende speelde hij klarinet bij een amateurband. Hij had echter veel interesse voor Hongaarse zigeunermuziek en legde de klarinet opzij voor de viool. Hij is op zijn zeventiende voor enkele jaren naar Boedapest getrokken. Van de Hongaarse violist Neti Sandor leerde hij ‘Mayar nóta’, zigeunermuziek uit Boedapest, spelen. Het is een vrolijk, meeslepend en virtuoos muziekgenre. Door vroeggeboorte werd Tcha blind geboren maar dankzij een zeer intensieve braillestudie leerde hij de Hongaarse taal voor zijn zangpartijen. Voor dit optreden in Dommelhof treedt Tcha op met gitarist Fapy Lafertin, Renaud Dardenne op ritmegitaar en Vilmos Csikos op contrabas. Het belooft een zeer interessant concert van erg hoog niveau te worden. Voor en na het concert speelt in de foyer het Oker Duo met Yves Salaets op vleugelpiano. De organisatie is een samenwerking tussen Palethe en Dommelhof. Tickets: 011/949495 of www.palethe.be