WEERT/HAMONT – Op initiatief van de Vereniging Treinreizigers Vervoer (vTv) bezochten politici uit Nederland en België maandag het spoortracé tussen Hamont en Weert. Dit om het personenvervoer over het grensoverschrijdende spoorlijntje in Nederland terug op de politiek agenda te krijgen. Ook werd de boodschap verkondigd dat de kosten de heringebruikname niet in de weg mogen staan.
Door Roy de Leijer
Het bezoek bestond onder meer uit een delegatie Belgische volksvertegenwoordigers, leden van de Tweede Kamer uit Den Haag, burgemeesters en vertegenwoordigers van de gemeenten uit de regio van beide kanten van de grens en de provincies Noord-Brabant en Limburg. Bijgestaan door adviseurs en bestuursleden van de Vereniging Treinreizigers Vervoer (vTv) werd het spoorlijntje tussen Weert en Hamont bezocht. Het hele tracé vanaf het NS-station in Weert tot het treinstation in Hamont werd verkend. Daarbij zijn onder meer de knelpunten en benodigde investeringen besproken.
De vTv pleit al jaren voor van het heractiveren van het spoor voor personenvervoer tussen Weert en Hamont. Daardoor ontstaat er een directe verbinding met Antwerpen. De vereniging hoopt dat het werkbezoek de langgekoesterde heropening van de spoorlijn terug op de politieke agenda in Nederland zet. In België staan de neuzen al langer dezelfde kant op. “Er is unaniem een resolutie aangenomen om de heropening van de spoorlijn mogelijk te maken”, vertelt Theo Schuurmans, oud-burgemeester van Hamont-Achel en adviseur van de Vereniging Treinreizigers Vervoer (vTv).
De rails liggen er al vele decennia. En het spoor tussen Mol en Hamont is al geëlektrificeerd. Op Nederlands grondgebied moet nog een stuk spoorlijn van ongeveer 10 kilometer lang worden voorzien van elektrificatie. Schuurmans: “De trein uit Antwerpen staat nu 40 minuten stil in Hamont. In die tijd kan ze prima op en neer pendelen naar Weert.”
Om het Nederlandse gedeelte van het tracé geschikt te maken voor personenvervoer moeten er vele miljoenen worden geïnvesteerd in infrastructurele aanpassingen. Een studie van ProRail raamt die kosten op 50 tot 150 miljoen euro. De vTv denkt dat dit stukken goedkoper kan door gebruik te maken van minder dure oplossingen en het aanleggen van een zogeheten kopspoor. Schuurmans: “Technisch gezien is het geen heel moeilijk dossier. We hebben daarom een pleidooi gehouden om te gaan investeren in de personenspoorlijn.”
De heropening van de spoorlijn stond vernoemd in het vorige Nederlandse regeerakkoord, maar in het nieuwe akkoord komt de verbinding Hamont-Weert niet meer voor. Schuurmans: “We hebben er alle hoop op gevestigd dat een volgend investeringsprogramma in Nederland alles in orde gaat maken.”
In april bespreekt de Tweede Kamer het Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport (MIRT). Schuurmans: “Dit is een goed moment om daarop mee te liften.”
Een van de aanwezige politici was het Brabantse Statenlid Carola Meeuwissen (VVD) uit Maarheeze. Ze ziet bij een heropening van de treinverbinding niet alleen voordelen voor de direct aan het spoor gelegen dorpen en gemeenten. Meeuwissen: “De treinverbinding Weert-Antwerpen werd voorheen vaak gezien als een soort pretlijn. Maar ook voor de bereikbaarheid van Eindhoven en de Brainportregio wordt het personenvervoer per spoor steeds belangrijker. Daarbij wordt steeds vaker voorbij de landsgrenzen gekeken.”
Binnenkort wordt ook duidelijk wat de klimaatwinst is van het heractiveren van de spoorlijn. Hiervoor werkt de Vereniging Treinreizigers Vervoer samen met een gespecialiseerd bureau.
