2022 Het Jaar van de Molenaar

OSPEL – Dit jaar bestaat het Gilde van vrijwillige Molenaars 50 jaar. Via enkele activiteiten in en rond de molens in Nederland willen ze hier aandacht aan besteden.

Op 9 april willen de molenaars aangesloten bij het Gilde van Vrijwillige Molenaars een recordpoging doen om, in het kader van het Jaar van de Molenaar, alle draaivaardige molens in Nederland gelijktijdig te laten draaien. In 1972 is het Gilde van vrijwillige Molenaars opgericht door een aantal enthousiaste molenaars die het beroep en ambacht van (wind- en water)molenaar aan het hart ging en deze voor de toekomst veilig wilden stellen. Het Gilde richt zich daarom op de opleiding van molenaars en functioneert tevens als belangenvereniging voor haar leden. Nu, 50 jaar later, is het Gilde een vereniging met 2600 leden, waarvan ongeveer 1500 gediplomeerde molenaars, een groot aantal leden-in-opleiding, molengidsen, jeugdleden en donateurs. 

De opzet is dat op 9 april tussen 11.00 uur en 12.00 uur alle molens in Nederland draaien. Daarmee kunnen ze een wereldrecord vestigen. Op dat tijdstip zijn er nog meer activiteiten in en om molen de Korenbloem op Ospel. Hierover volgt later meer informatie.