‘Ik ga altijd stemmen, maar dit is echt iets unieks’

BUDEL-DORPLEIN – Buiten de gebruikelijke stembureaus kon er woensdag in de gemeente Cranendonck ook op een hele speciale locatie worden gestemd. Op het kerkplein achter de St. Jozefkerk in Budel-Dorplein was namelijk voor het eerst een zogeheten stemstraat ingericht. Het zorgde voor bijzondere taferelen.

Stemmen kon namelijk vanaf alles met wielen. Dus niet alleen vanuit de auto, maar ook vanaf een brommer, scootmobiel, step of skateboard. In de tent waar het drive-thru stemhokje stond hingen disco-lampen. Ook waren er muziekoptredens van een lokale dj.  

In de praktijk waren het vooral auto’s en (bak)fietsen die de stemtent bezochten. Het meest in het oog sprong de mini-loader die ’s ochtends door de stemstraat reed.

Bij het drive-thru stemhokje konden mensen die nog een beetje terughoudend zijn vanwege corona in alle rust stemmen. Daarnaast was het ook een ludieke actie om het stemmen te stimuleren. 

Ook burgemeester Roland van Kessel bracht zijn stem uit vanuit de auto. Hij is enthousiast over de stemstraat: “Dit is verreweg de meest bijzondere locatie waar ik ooit mijn stem heb uitgebracht. Met de stemstraat willen we de vierkiezingen extra onder de aandacht brengen bij jongeren. De stemstraat slaat aan. Dat zien we niet alleen bij het stemmen zelf, maar ook aan het aantal jongeren dat zich heeft aangemeld als vrijwilliger voor dit stembureau.”

Christel Bekkers kwam samen met haar man stemmen: zij op de fiets, hij vanuit de auto. “Dat moet vanwege het stemgeheim”, weet Bekkers. Ook de Dorpleinse is enthousiast. “Het is een ontzettend leuk initiatief. Ik ga altijd stemmen, maar dit is echt iets unieks.”

Of de stemstraat een vervolg krijgt is nog niet bekend. Na de verkiezingen vindt er een evaluatie plaats.

Foto Jos Meusen