Tom Hakkenberg wint Cranendonckse jeugdtonpraatwedstrijd

BUDEL – Prachtige verhalen, vermakelijke anekdotes, maar vooral veel humor. Dat brachten zeven tonpraattalentjes zondagmiddag voor het voetlicht tijdens de eerste editie van Carnavals Cup Cranendonck. Het tonpraatkampioenschap werd gewonnen door Tom Hakkenberg.

Door Roy de Leijer

Maar eigenlijk zijn het allemaal winnaars, zoals medeorganisator én tonprater Tom van Osch zei tijdens de prijsuitreiking. Samen met kletscollega’s Arian Compen en Frank Stevens nam hij het initiatief voor een tonpraatproject voor leerlingen uit groep 8 van basisschool. Dit om de traditie van het tonpraten niet verloren te laten gaan. Bijna alle Cranendonckse basisscholen haakten aan bij het project, dat zondag werd afgesloten met de finale van Carnavals Cup Cranendonck (CCC). “Het is de bedoeling dat het project volgend jaar een vervolg krijgt. Daarnaast hopen we dat carnavalsverenigingen deze lokale talenten een kans gaan geven bij hun evenementen”, zegt Arian Compen. 

Zeven ‘schoolkampioen’, te weten: Tom Hakkenberg (Soerendonk, Sint Joan) als Stef Stuntpiloot, Maxime Corbey (Maarheeze, De Stapsteen) als oma Maud, Twan Slenders (Budel-Schoot, De Wereldwijzer) als Giel de Gamer, Cas van Eerd (Budel, De Triolier) als boer Boris, Tigo Compen (Budel, De Boogurt) als levend standbeeld, Jop Kuipers (Budel, De Schatkist) als bloemist Piet Margriet en Silke Beliën (Gastel, ’t Lange) als Mien van de kinderboerderij durfden het aan om hun grapkunsten te demonstreren voor een volle zaal met bijna vierhonderd mensen.

Zij waren door een tiental ervaren tronpraters klaargestoomd voor de grote finale in gemeenschapscentrum De Borgh in Budel. Hun kletspraat werd beoordeeld door een jury bestaande uit Diel Feijen, Johan Mathijssen en de Cranendonckse burgemeester Roland van Kessel. 

Uiteindelijk mocht Tom Hakkenberg de Wiel Peerlings-wisselbokaal omhooghouden. De optredens van Tigo Compen en Silke Beliën werden beloond met een wildcard voor het Brabants kampioenschap jeugdtonpraten, dat op 1 en 2 april in Hilvarenbeek wordt gehouden.

Tigo Compen mocht zondag de spits afbijten. Onder begeleiding van dansmarietjes en eigen muziek nam hij plaats in de ton. Hij had op school zo vaak in de hoek gestaan dat hij rijp was voor een carrière als levend standbeeld. Zijn tournee door Cranendonck bracht hem onder meer langs het gemeentehuis. “Als de mensen daar bewogen, dan begonnen ze te piepen”, aldus de jeugdige tonprater.

Silke Beliën zeverde honderduit als Mien van kinderboerderij. Ze deed dat in het lokale dialect. Die keuze was niet moeilijk, aldus Beliën: “Heel mijn familie praat plat. In het begin was het een beetje lastig, maar daarna ging het steeds beter.” Ze weet nog niet of ze verder wil met tonpraten. “Er is heel veel tijd in gaan zitten. Alleen met carnaval heb ik niet geoefend”, vertelt de Gastelse, die dit seizoen ook jeugdprinses is bij carnavalsvereniging De Pintewippers. 

Tom Hakkenberg was in het begin even zijn tekst kwijt, maar pakte daarna de draad geweldig op. Als Stef Stuntpiloot nam hij het publiek mee op een rondvlucht over Cranendonck. Dat deed hij met veel geslaagde grappen: “Ik heb een elektrisch vliegtuig uitgevonden, maar toen ik die aan mijn moeder wilde laten zien ging dat niet. De stekker was te kort.” 

Maxime Corbey vertelde vol overgave over haar 81ste verjaardag. De Maarheezerse zat al ruim van tevoren al helemaal in de huid van haar typetje.  

Twan Slenders bewees als Giel de Gamer eveneens over het nodige tonpraattalent te beschikken. Ook de benjamin van het tonpratersgezelschap, Cas van Eerd, is een fervent gamer: “Maar het maken van grappen vind ik nog leuker. Voor mijn klasgenoten was dat best een verrassing”, aldus de schoolkampioen van OBS De triolier in Budel. “Ik heb al een paar keer opgetreden voor publiek, maar dit was voor het echie. Van mijn coaches heb ik geleerd dat het spel vaak nog belangrijker is dan het praten in de ton.”

“Ik heb al een paar keer bij De Klimroos in Budel opgetreden, maar het blijft toch wel een beetje spannend”, zei Jop Kuipers voorafgaand aan zijn optreden. Als bloemist Piet Margriet zette hij daarbij bloemetjes flink buiten. Hij stond met veel zelfvertrouwen op het podium: “De bloemen voor de winnaar van het Cranendonck Carnavals Cup heb ik thuis alvast in een vaas gezet.”

Zowel het publiek als de aanwezige volwassen tonpraters waren verrast door het zevertalent van de kinderen. “Ik ben echt verbaasd over het aanwezig talent. De kinderen zijn tegenwoordig ook wat brutaler in de ton dan ik vroeger”, aldus Boy Jansen, die zelf op 12-jarige leeftijd zijn zeverdebuut maakte.

Ook Marcel Kollau beleefde een vermakelijke middag. Hij begon 5 jaar geleden met de Jeugdtonpraat Akkudemie in Hilvarenbeek. Hij is tevens een van de organisatoren van het Brabants kampioenschap jeugdtonpraten, dat op 1 en 2 april wordt gehouden. Kollau: “Ik beschouw het tronpraten als cultureel erfgoed. Het is daarom belangrijk om in de lokale jeugd te investeren. In een aantal Brabantse gemeenten gebeurt dit nu. Ik hoop dat veel kinderen die hier vanmiddag aanwezig zijn geweest zeggen: ‘dat wil ik ook wel’.”

Foto Jos Meusen