Cranendonckse gedichtentafels officieel onthuld

MAARHEEZE – Veel mensen hebben ze waarschijnlijk al gezien, maar afgelopen zondag werden de Cranendonckse gedichtentafels officieel onthuld. Dat gebeurde door burgemeester Ronald van Kessel en de dichters Diana Peskens-Wijbrandi van schrijverskring Literatuurke en Saron Samuel Mehari van OBS Cranendonck in Maarheeze. 

Zij schreven de poëzie die op de gedichtentafel bij ontmoetingscentrum Onze School is geplaatst. De officiële onthulling trok zondag veel belangstellenden. Na afloop lazen verschillende basisscholieren en leden van Literatuurke in de aula van Onze School gedichten voor. Het geheel werd opgeluisterd door muziek van de band No Escape. 

Onder de titel ‘Poëzie door heel Cranendonck’ heeft VVV Cranendonck verspreid over de gemeente Cranendonck 18 zogenaamde gedichtentafels geplaatst. In totaal gaat het om 20 metalen tafels. Met de gedichtentafels volgt Cranendonck het voorbeeld van Valkenswaard en Heeze-Leende, waar eerder respectievelijk 26 en 20 tafels zijn gerealiseerd.

De laatste twee Cranendonckse gedichtentafels moet nog worden geplaatst. “Ze komen te staan bij het Soerendonks Goor en de Gastelse Heide. Deze gebieden zijn eigendom van Staatsbosbeheer, maar daar vinden momenteel werkzaamheden plaats”, vertelt Mat van der Heijden, voorzitter van VVV Cranendonck.

Hij is blij dat de klus bijna is geklaard. Van der Heijden: “Eindelijk is het zover. Jaren geleden werden de eerste tafels geplaatst in Valkenswaard. Wij hebben het project 6 jaar geleden omarmd.”

De Cranendonckse burgemeester Roland van Kessel sprak zijn waardering uit voor het bijzondere straatmeubilair: “Als gemeente zijn we trots op deze fraaie tafels. Het is een mooie aanvulling op ons culturele en recreatieve aanbod. Daarnaast is het ook een prachtige samenwerking met lokale bedrijven, die de gedichtentafels mogelijk hebben gemaakt.” Ook sprak hij zijn lof uit voor de voor de Cranendonckse ‘talentenpoule’ waaruit voor de gedichten is geput.

Op de metalen gedichtentafels liggen drie aluminium boeken. Een van die boeken is opengeslagen en hierin zijn twee gedichten gefreesd: één van leden van schrijverskring Literatuurke uit Maarheeze en één van een leerling van groep 7 of 8 van de Cranendonckse basisscholen. Om de kinderen aan het dichten te krijgen, hebben leden van de schrijverskring in de groepen 7 en 8 van alle basisscholen poëzie-workshops verzorgd.

De leerlingen mochten een gedicht schrijven met de locatie van de gedichtentafel die het dichtst bij de eigen school staat als inspiratiebron. Een jury koos de 20 mooiste gedichten, die uiteindelijk op de metalen boeken staan. Het is de bedoeling dat de gedichten om de drie jaar worden vervangen door nieuwe poëzie. Daarnaast zijn de hoge metalen tafels voorzien van QR-codes die naar de locatie en het project verwijzen. 

In Maarheeze en Budel staan vier gedichtentafels, in de overige kernen drie. Het merendeel is geplaatst bij bijzondere locaties, zoals het kasteeltje Cranendonck in Soerendonk of de oude kloosterkapel in Budel. 

Bij de VVV op de Markt in Budel is vanaf deze week een fietsroute te koop waarop de locaties van de tafels in Cranendonck staan weergegeven. De totale route beslaat 50 kilometer. Vanaf volgende week is er ook een kaart met wandelroutes verkrijgbaar. Beide kaarten kosten 2,50 euro. 

Daarnaast zijn er plannen om de fietsroutes aan elkaar te knopen, te beginnen met de routes in Cranendonck en Heeze-Leende. Hierdoor ontstaat er een regionale gedichtentafelroute.

Door Roy de Leijer