Nieuwe, maar vertrouwde invulling voor het Schepenhuis

BUDEL – De bezetting van het Schepenhuis in Budel is weer op orde. Heemkundekring De Baronie van Cranendonck en de Vereniging Vrienden van het Schepenhuis, krijgen dit voorjaar gezelschap van ’t Kluutje, dat kleinschalige daghoreca en een winkeltje in snoepgoed en streekproducten in het rijksmonument gaat beginnen. Daarnaast neemt waarschijnlijk ook de VVV opnieuw haar intrek in het statige gebouw op de Markt. 

Door Roy de Leijer 

De zoektocht naar nieuwe gebruikers van het Schepenhuis duurde ruim twee jaar. Het initiatief werd genomen door Mia Sevriens, secretaris van de Vereniging Vrienden van het Schepenhuis (VvhS). De VvhS wierp zich op als kartrekker om te komen tot een nieuwe invulling. Een belangrijk uitgangspunt daarbij was dat het uit de achttiende eeuw daterende rijksmonument weer een ontmoetingsplek moest worden.

Het Schepenhuis bood vanaf 2010 onderdak aan de VVV, het Cranendonckse Smokkelmuseum en de cliënten van Lunet zorg, die er een dagcafé en knutselatelier runden. Nadat eerder de VVV en het museum vanwege ruimtegebrek het gebouw hadden verlaten, stopte Lunet zorg in 2020 met haar laatste activiteiten in het Schepenhuis.

Verenigd in De Merret (Buuls voor ‘De Markt’) gingen de heemkundekring, VVV en VvhS samen met inwoners en ondernemers op zoek naar een nieuwe herbestemming van het monumentale pand. Dat gebeurde onder meer via een enquête. De uitkomst zal veel mensen vertrouwd in de oren hebben geklonken. Uit de rondvraag – die vanwege corona alleen online plaatsvond – kwam de voorkeur beperkte horeca met zorg namelijk als het meest genoemde idee naar voren. 

“In totaal waren er vijf gegadigden die hier invulling aan wilden geven”, vertelt Mia Sevriens. Het Cranendonckse college van B en W – de gemeente is eigenaar van het Schepenhuis – koos uiteindelijk voor het concept van ’t Kluutje. Op donderdag 24 februari ondertekende burgemeester Roland van Kessel namens de gemeente de gebruikersovereenkomst met Daisy Kwaspen, initiatiefneemster en eigenaresse van ’t Kluutje. 

Dit voorjaar neemt ’t Kluutje zijn intrek in het Schepenhuis. Van tevoren wordt er op 27 april, Koningsdag, een open dag gehouden. Kwaspen. “We willen met onze activiteiten zorgen voor wat meer beleving in en rond het Schepenhuis.” Behalve een bezoek aan de kleinschalige daghoreca kunnen mensen er straks bijvoorbeeld zelf snoep scheppen. “Er komt een nostalgische weegschaal te staan, waarin onder meer toverballen en knetterkauwgom kunnen worden afgewogen. Maar dagbesteding voor mensen met een beperking wordt onze hoofdzaak”, benadrukt Kwaspen. 

Ze geeft aan dat er in Cranendonck een groot tekort is aan werkplekken voor deze groep inwoners. Samen met haar man Joost Peters runt Kwaspen in Budel onder andere ’t Boerderijtje, waar kinderen met een beperking terecht kunnen voor gespecialiseerd begeleiding.

De dagbesteding in het Schepenhuis biedt jongeren die ’t Boerderijtje zijn ontgroeid de mogelijkheid om in hun eigen woonplaats of gemeente aan de slag te gaan. “We horen ook van veel andere lokale organisaties dat er hier veel vraag naar is. Nu moeten mensen met een beperking vaak naar een werkplek buiten Cranendonck, terwijl ze hier willen werken en midden in de samenleving willen staan”, vertelt Kim van Veldhoven van ’t Kluutje. In eerste instantie wordt er gestart met zes deelnemers. Van Veldhoven: “In de toekomst willen we groeien naar twaalf.”

De samenwerkende gebruikers kijken ook buiten de muren van het Schepenhuis. “In samenwerking met winkels, horeca en andere partijen willen we ook op de Markt activiteiten gaan ontplooien. Dat is ook een van de redenen dat we de toekomstige exploitatiestichting De Merret hebben genoemd”, vertelt Frank Walkate van de heemkundekring. Sevriens vult aan: “De stichting vormt straks een soort paraplu waar de activiteiten van het Schepenhuis onder vallen.”

Foto Jos Meusen