Nieuwe expo Nederlands Steendrukmuseum Valkenswaard 

Het team van het Nederlands Steendrukmuseum te Valkenswaard heeft tijdens de verplichtte sluiting vanwege COVID19 niet stilgezeten en van een nood een deugd weten te maken.

Met de Peltse Frédèrique van Duppen hebben zij een nieuwe conservator van betekenis binnengehaald, waardoor de toekomst van het museum bestendigd is. Met Frédèrique gaan we in gesprek bij een volgend artikel over het museum.

Zij gaat ter zijner tijd alle taken van de bevlogen Lisette Almering-Strik overnemen, die jarenlang als vrijwilligster de taak van conservator/curator op zich nam.

Men kan de website van het Steendrukmuseum raadplegen om te zien wanneer er nog lezingen van Lisette over de expositie van Privat-Livemont zijn, want die zijn meer dan de moeite waard. De voorbije maanden is er hard gewerkt achter de schermen en is de expositieruimte dubbel zo groot geworden, waardoor er een ruimere opstelling mogelijk is voor de getoonde werken. Het museum heeft bovendien een nieuwe indeling gemaakt en vertelt van het verhaal van 200 jaar lithografie verleden tot heden, want behalve de expositie over Privat-Livemont is er nog veel meer te ontdekken in het museum.

Het Nederlands Steendrukmuseum is het enige steendrukmuseum ter wereld over lithografie en steendruk. Hier kun je het belang van de uitvinding ontdekken.

Wist u bijvoorbeeld dat de uitvinding van de steendruk mogelijk aan de basis ligt van de microchips die nu in veel apparaten zitten? In het museum kunt u de gehele doorontwikkeling zien van steendruk tot microchip. In het naastgelegen atelier ziet u bovendien kunstenaars aan het werk met de steendruk persen, waardoor het hele proces van het ambacht wordt verduidelijkt.

Met de affiche tentoonstelling van Privat-Livemont heeft het Nederlands Steendrukmuseum in Valkenswaard na Alphonse Mucha wederom een publiekstrekker binnen gehaald.

Privat-Livemont (18961-1936) was een van de meest productieve grafische kunstenaars van België ten tijde van de art nouveau. Tot in Engeland werd hij bejubeld als de onbetwiste meester van de Belgische affichekunst, dat blijkt uit een artikel uit 1898.

Waar Alphonse Mucha vooral bekend is van zijn affiches en typografie, ontpopte Privat-Livemont zich meer en meer als alleskunner. Hij was schilder, decorateur, tekendocent, ontwierp prachtige gebrandschilderde ramen en is ook verantwoordelijk voor veel van de graffiti-tekeningen op art nouveau-gevels in Brussel.

Het Nederlands Steendrukmuseum richt als eerste sinds 1904 weer een tentoonstelling in over hem. Ondanks de populariteit van zijn werk is zowel zijn oeuvre, als de kunstenaar zelf na zijn overlijden in de vergetelheid geraakt.

Het was deze keer geen gemakkelijke opgave om zijn werk bij elkaar te krijgen, want het bevindt zich vooral in privé verzamelingen, maar het Steendrukmuseum bezit zelf ook enkele originelen en kon tevens bruiklenen inzetten van andere prominente musea in Nederlands en België.

De expositie van Privat-Livemont is nu te zien in het museum en de werken blijven zeker tot 31 juli 2022 te bezichtigen. Bezoek zeker ook de website www.steendrukmuseum.nl, om te zien welke activiteiten er nog zijn en hoe u bijvoorbeeld een bezoek met een lezing kunt combineren.

Nederlands Steendrukmuseum

Oranje Nassaustraat 8C

5554 AG Valkenswaard

0031 40 204 9841

[email protected]

Open dinsdag t/m zondag 13.00 – 17.00uur

Door Claudia Daniels