Lezing IVN 

WEERT – Op dinsdag 12 april om 19.30 uur organiseert IVN een lezing van Bèr Peeters over Suriname en de slavernij. Plaats: Party Centrum/Restaurant De Sluis; Industriekade 58 in Weert. Toegang: vrij

Nederland heeft actief deelgenomen aan de handel in slaven. Bèr Peeters vertelt over de tot slaaf gemaakten in het Suriname van toen, en hun nakomelingen nu.Nederlanders vervoerden meer dan een half miljoen Afrikanen naar Amerika, waar een keihard bestaan wachtte. De tot slaaf gemaakten moesten voor niets katoen, tabak en suiker verbouwen waar Europese handelaren goud geld aan verdienden. Bèr Peeters plaatst in zijn lezing eerst de slavernij in de historie van Suriname: Vanaf wanneer en hoe is de slavernij ontstaan? Hoe verliep de handel in slaven en welke rol speelde het toenmalige Nederland daarin? Hoe ging het eraan toe op de slavenschepen en hoe verliep de slavenmarkt na aankomst in Suriname, de tewerkstelling op de plantages en het uitvoeren van lijfstraffen?

Wat is de Jodensavanne?  Niet allemaal legden ze zich neer bij hun lot. Vooral in Suriname onttrokken mensen zich aan de slavernij door weg te lopen van de plantages. De weggelopen slaven, de Marrons genoemd, vormden leefgemeenschappen in de bossen van Suriname. In het tweede deel van de lezing besteedt Bèr aandacht aan de Marrons. Waar leven zij nu, wat zijn hun bestaansmiddelen, wat hebben zij behouden van hun kunst en cultuur en gewoonten?  Wat werd hun lot na de aanleg van het Brokopondo stuwmeer? Wat waren voor hen de gevolgen van de binnenlandse oorlog?