Carnavalstoet (Over)Pelt

PELT – In navolging van de carnavalstoet vorige week in Sint-Huibrechts-Lille en de lichtstoet in Neerpelt- centrum zaterdagavond was het zondagnamiddag 3 april de beurt aan carnavalsvereniging De Zwiebertjes om in Overpelt-centrum de optocht te organiseren. De publieke belangstelling was in ieder geval erg groot. Heel het centrum van Overpelt was afgezet en op de ring was het rijden grotendeels enkel in één richting mogelijk. Het was allemaal goed en duidelijk aangegeven en dan was het alleen nog zaak om een parkeerplekje te vinden wat blijkbaar toch door iedereen goed gelukt was. Alle parkings en straten rondom Pelt waren eventjes volzet door parkerende auto’s. Burgemeester Frank Smeets en schepen Ann Van Dorpe waren in ieder geval op het vip podium bij het gemeentehuis aanwezig om het hele gebeuren te ervaren. We spraken met de voorzitter van de carnavalsvereniging Jan Hoeben die ons wist te vertellen dat er dit jaar 29 wagens deelnamen aan de stoet. Andere, niet covidjaren, was dat aantal ongeveer hetzelfde. Zo tussen de 25 en 35 wagens doen er elk jaar mee. Rekening houdend met vorig jaar toen de stoet niet mogelijk was en nog een jaar in het verleden dat wegens weersomstandigheden werd afgelast was dit in werkelijkheid de 43ste stoet. Voor de beoordeling en puntentelling van de wagens liepen een vijftal mensen onder het publiek rond die de groepen beoordeelden op basis van hun wagen, de kleding, de snoep, het gedrag (ambiance) en de muziek (carnaval). De drie beste groepen kregen consumptiebonnen voor in de feesttent en de groep met de hoogste score kreeg ook een beker. In een wegens corona besloten gezelschap werden prins Erik, prinses Kim en nar Jef samen met Kamiel I en Jolien I voor dit jaar verkozen tot respectievelijk prinsenpaar en jeugdprinsen van  CV De Zwiebertjes.