De Prunus

De Prunus valt onder de pruimenfamilie (Amygdalaceae in het Latijn) en bevat vele soorten. Nagenoeg allen hebben mooie insectenbloemen en steenvruchten die in rijpe toestand opvallend gekleurd zijn. De vrucht is een vlezige steenvrucht. Bij vele wilde  soorten komen takdoorns voor, bij de gekweekte soorten ontbreken deze veelal. Echt wild in ons land zijn eigenlijk alleen de sleedoorn, de zoete kers en de vogelkers. De pruim, perzik, amandel, kersen en sierkersen, nectarine en  abrikoos behoren ook tot deze familie evenals de bladhoudende laurier in velerlei varianten.  De sleedoorn bloeit in april met witte bloemen als eerste en heeft takdoorns en paarse rijpe vruchten in de herfst die iets kleiner zijn als een pruim. De inlandse en Amerikaanse vogelkers met hun zwarte bessen verschillen doordat de inlandse omhoog staande bloemen en geen blinkend blad heeft en eerder bloeit als de Amerikaanse vogelkers die hangend bloemtrosjes heeft en een glanzend blad. De laatste soort wordt ook wel vogelpest genoemd omdat hij zich snel verspreidt en andere planten verdringt en wordt daarom ook veel gerooid. Bekende pruimensoorten zijn Czar (een blauwe}, Reine Claude dOullion (een gele) en Reine Victoria (een rode). Van de Mirabellen of kroosjespruim kan men lekkere Limburgse vlaai maken.De dubbele Meikers en Mierlose Zwarte zijn zwarte kersen, terwijl Udense Spaanse en Schneiders Spatte vleeskersen zijn en de Morellen die zuur smaken worden weer voor de Limburgse vlaai gebruikt. De sierkersen hebben veelal Japanse namen. In Japan heeft de  bloesem van de Shidare sierkers een iconische status vergaard. Van begin tot eind april staan de Shidares in bloei en staan als symbool voor vergankelijkheid. De gelijkenis van de bloei met het mensenleven is mooi maar kort. Hierdoor trekken de mensen naar de parken waar de bomen bloeien en feesten en picknicken onder dit bloesemtapijt. Vooral Tokyo trekt vele mensen omdat men zegt dat daar de Shidares het mooiste bloeien. De officiële Latijnse  naam is  Prunus serrulata  “Shidara-zakura”. Als straatboom ziet men wel in de herfst al een sierkers  bloeien de Prunus subhirtella “Autumnalis” . De opgaande bladhoudende laurier wordt als afscheiding geplant en de wat lagere soorten als lagere beplanting in parken en deze kan men goed snoeien. Geniet van al die bloesem die de Prunus soorten de komende tijd te bieden hebben. 

Info: Toon van Seggelen   a.seggelen@upcmail.nl                                              

Foto De Japanse treursierkers