Skatepark zonder zwerfvuil 

HAMONT-ACHEL – Het skatepark in Hamont-Achel is al jaren the place to be voor de lokale jeugd en skaters in het bijzonder. Toch kampt de site met hetzelfde probleem als verschillende skateparken in Vlaanderen: zwerfvuil. De stad Hamont-Achel werkt samen met Mooimakers, het Vlaamse initiatief tegen zwerfvuil en sluikstort van de OVAM, Fost Plus en de VVSG, op basis van het vijf-pijler beleid, om dit probleem grondig aan te pakken. Dit als deel van het driejarig coachingtraject waar de gemeente uit Noord-Limburg en Mooimakers in 2021 mee zijn gestart. Op zaterdag 2 april is het integrale zwerfvuilplan van start gaan om het skatepark op te ruimen en schoon te houden. 

Ter voorbereiding van de uitrol van deze aanpak ging Mooimakers in gesprek met de stad Hamont-Achel en de jeugdnetwerker. Deze had op haar beurt contact met enkele lokale skaters die regelmatig terug te vinden zijn in het park. Door de jongeren te betrekken, creëer je eigenaarschap en daarnaast worden ze zo aangemoedigd om de zaken op een andere manier te bekijken.  

Berten Vermeulen, de verantwoordelijke coach van dit project voor Mooimakers zei “Het skatepark is de ideale plek om jongeren bewust te maken van de impact die zwerfvuil kan achterlaten. Door onze integrale aanpak kunnen we echt een verschil maken om deze plek vrij van zwerfvuil te krijgen en te houden. We hebben er het volste vertrouwen in dat dit ons, samen met Hamont-Achel en haar jongeren, zal lukken. Vorige zomer werden er wekelijks 3,5 vuilniszakken met zwerfvuil opgehaald. Onze ambitie is om het in 2022 beter te doen en de hoeveelheid zwerfvuil minstens te halveren.”.  

De burgemeester van Hamont-Achel, Rik Rijcken: “Hamont-Achel is een stad die milieu en een propere omgeving hoog in het vaandel draagt. We twijfelen er dan ook niet aan dat onze inwoners zich nog meer zullen inzetten om het skatepark proper te houden. Het is een zeer geschikt project om samen te werken met onze jongeren en te laten zien dat wij trots zijn op onze stad.” Voor meer informatie over de aanpak: lees het volledige persbericht op www.hacweekblad.eu