Boek ‘Het Eiland van Weert’ heeft ook een Cranendoncks tintje

WEERT – Op zaterdag 2 april vond de boekpresentatie van ‘Het Eiland van Weert, Ontdek de natuur in Weert en Nederweert’ plaats. Het boek is een samenwerking tussen het Natuurhistorisch Genootschap in Limburg, IVN Weert, Fotogroep Weert en een groot aantal vrijwilligers uit Weert en Nederweert. Ook vanuit Cranendonck werd er aan het boek bijgedragen.

Door Roy de Leijer

De realisatie van ‘Het Eiland van Weert’ nam 2 jaar in beslag. Het boek beschrijft 18 natuurgebieden in Weert en Nederweert. Ze worden aangevuld met meer dan duizend foto’s en 18 wandelroutes. Een aantal van de gebieden ligt ook (gedeeltelijk) in de gemeente Cranendonck. 

Zoals de titel al aangeeft is Weert als een eiland dat omgeven is door Pelen en moerassen. Een van die moerassen is het Ringselven in Budel-Dorplein. Het dorp met zijn vele rijksmonumenten en zinkfabriek heeft een grote invloed gehad op de natuurgebieden Tungelroysebeek, de Weerter- en Buulderbergen en het Ringselven.

Bij het hoofdstuk over het Ringelsven wordt ook een kader gewijd aan de totstandkoming van het fabrieksdorp Budel-Dorplein. Het kader ‘De gebroeders Dor, de Zink en hun dorp’ is geschreven door Dorpleiner Frans Soers. Verder is er in het boek onder meer aandacht voor de IJzeren Rijn, De Hoort, Loozerheide en de Laurabossen.

Bij ieder gebied is een wandelroute opgenomen. De routebeschrijvingen kunnen worden gedownload via de website van het Koninklijk Natuurhistorisch Genootschap in Limburg: eiland-van-weert.nhgl.nl.

Het ‘Eiland van Weert’ (ISBN 9789074508360) is een uitgave van Stichting Natuurpublicaties Limburg en is onder meer te koop bij het Natuurhistorisch Genootschap via [email protected] Prijs: 19,50 euro. Meer info: eiland-van-weert.nhgl.nl.