Cursisten aquarel RICK exposeren 

WEERT – Aankomend weekend is iedereen welkom tijdens de expositie in de St. Theuniskapel in Weert. De cursisten van de opleiding aquarel, gegeven door Linty de Bruijn, bij het RICK in Weert stellen er met plezier hun gemaakte schilderwerken tentoon. Eén van de cursisten is een welbekende bij HAC Weekblad, namelijk onze vaste striptekenares Riny Molsbeck. 

Riny verzorgt al bijna sinds de opstart van HAC Weekblad (in 2009!) met regelmaat voor een leuke strip in de krant. “Het begon eigenlijk allemaal toen ik werd gevraagd om een leuke strip te maken om de ‘geboorte’ van HAC Weekblad te vieren. Dit deed ik natuurlijk met plezier en niet lang daarna werd me gevraagd of ik, op regelmatige basis, een strip wilde maken voor de krant. Nou, dat heb ik gedaan en doe ik, nu 14 jaargangen later, nog steeds!” aldus Riny. Het creatieve aspect zit al van kind af aan in Riny’s bloed. “Ik herinner me dat ik tijdens de lagere school al tekeningen maakte bij bijvoorbeeld de spreekwoorden en zegswijzen die we moesten leren,” vertelt Riny. “Cursussen die zich toespitsten op het creatieve waren er in die tijd niet in Budel, dus was ik gewoon thuis, als hobby, lekker aan het schilderen en tekenen. Maar toen ontdekte ik Stichting Vrije Uren in Weert, wat nu RICK is. Daar werden diverse opleidingen gegeven. Als kleuterjuf leek het me leuk om een cursus te volgen die aansloot bij mijn beroep. Ik heb me toen ingeschreven voor de cursus ‘acrylverf’ en daarna voor die van ‘aquarel’. En ondertussen volg ik de cursus ‘aquarel’ al ruim 20 jaar,” lacht Riny. 

Niet enkel het leren van de kneepjes van het vak, maar zeker ook de gezelligheid tijdens de lessen en de fijne lesgevers, zorgden ervoor dat Riny nog steeds deze opleiding volgt. “De onderwerpen van mijn aquarellen zijn heel gevarieerd. Gaande van landschappen en portretten tot vogels en bloemen. Tijdens de expositie op 9 en 10 april laat iedere cursist drie werken zien, wat resulteert in een heel diverse expositie met voor ieder wat wils.” 

Sommige cursisten volgen de opleiding al jarenlang, maar er zijn ook nieuwkomers die hun werken graag laten zien. De expo is een mooie afsluiter van het cursusjaar en een ideale gelegenheid voor anderen om eens kennis te maken met deze en andere opleidingen van RICK. 

Riny is zeker geen onbekende in de omgeving. Ze is woonachtig in Budel en met de komst van het gloednieuw MFC De Borgh aan de Ant. Mathijsenstraat in Budel werd ze gevraagd om een iconisch portret te maken, namelijk dat van Jan van Cranenbroek, ook wel bekend als Jan van Friedte. Jan was jarenlang de vaste grimeur van toneelgroep De Budelse Comedie. Riny: “Zijn portret heb ik geschilderd in een van de zalen achter het grote podium, en bedekt een volledige muur. Een prachtig project om aan te werken!” 

De expositie van de cursisten aquarel gaat door op zaterdag 9 en zondag 10 april in de St.Theuniskapel aan de Altweerterkapelstraat 6 in Weert. Andere exposanten zijn: Ann Depauw, Truus van Gorp, Mia Groenen, Rita van de Kerk, Thera Knapen, Jo van der Kruijs, Ruscha van Roosmalen, Mathilde Sieben en Renée Stam. Riny zal zelf op zaterdag tussen 11.00 uur en 14.00 uur aanwezig zijn. “Kom zeker eens langs, want misschien zet onze expo wel anderen aan om zelf iets te creëren.” Voor meer informatie over het aanbod van RICK kijk op www.rickraakt.nl