Familie Verbeten in Oostenrijk 

SOERENDONK / RENNWEG AM KATSCHBERG – “Het plan was om rond te reizen met het gezin, maar toen dit op ons pad kwam hebben we niet lang getwijfeld en hebben we Soerendonk verruild voor Rennweg am Katschberg in Oostenrijk.” Aan het woord zijn Antoine en Simone Verbeten, het echtpaar dat jarenlang Partycentrum Antoine uitbaatte in Soerendonk. Zij wonen sinds januari met hun vier kinderen in Oostenrijk. Zondag 10 april om 17.45 uur staat het gezin centraal in het programma ‘Enkeltje Verweggistan’ op NPO3. 

Door Jana Poukens

Het was Simone’s droom om samen met haar gezin rond te reizen in een huis op wielen maar corona stak daar een stokje voor. “De verschillende regels per land maakten het erg moeilijk om echt op doorreis te gaan. De bedoeling was om uiteindelijk in Oostenrijk te landen en ons te settelen, zeker aangezien Antoine zijn hart al op jonge leeftijd had verloren aan het land. De doorreis moest echter nog even op zich laten wachten, en plots kwam er een koopwoning in Oostenrijk op ons pad. We hebben niet lang getwijfeld en deze kans gegrepen!” 

De kinderen waren eveneens enthousiast. Ook zij delen, net als mama en papa, de passie voor het land, het skiën en de wintersport. Jilke (11 jaar), Jason (10 jaar), Renz (7 jaar) en Puck (5 jaar) waren helemaal klaar voor de grote stap. “Toen er nog sprake was van het rondreizen waren ze al uitgelaten,” vertelt Simone, “maar het feit dat we altijd op doorreis zouden zijn en ze dus geen ‘vaste’ vriendjes zouden maken schrikte ze een beetje af. Nu we meteen een vaste honk hebben gevonden, in een land waar ze zich thuis voelen, kwam het probleem van de vriendjes te vervallen en we kunnen met trots zeggen dat alle vier de kinderen na slechts enkele maanden hun draai gevonden hebben in Oostenrijk.” 

“Wat ons het meeste aanspreekt is niet enkel de omgeving waarin we nu dagelijks mogen vertoeven, maar zeker ook het andere ritme van leven. Hier wordt alles op een rustiger tempo gedaan, de kinderen hebben meer tijd gekregen om lekker kind te zijn en de sfeer is hier veel gemoedelijker. Allemaal factoren die we belangrijk vinden,” aldus Simone en Antoine.  “Bovendien wonen we in Rennweg am Katschberg, een prachtig skigebied nabij de Italiaanse grens. En dit biedt natuurlijk heel wat mogelijkheden. Zo zijn we van plan om binnenkort een reis doorheen de omliggende landen te maken. De kinderen doen zo veel ervaringen op en leren andere culturen en talen kennen.” 

Antoine is ondertussen in Oostenrijk aan de slag als chef bij een lokaal restaurant en bierbrouwerij terwijl Simone de zorg voor de kinderen voor haar rekening neemt en de gastwoningen klaarmaakt voor verhuur. “We gaan namelijk met Haus Zurrik (www.hauszurrik.at) appartementen verhuren aan vakantiegangers. De appartementen zijn klaar voor verhuur, maar de komende periode gaan we hier zeker nog onze eigen touch aan geven.” De bedoeling is dat de familie Verbeten woonachtig blijft in Oostenrijk. “Zolang wij en de kinderen zich hier goed voelen en we het naar onze zin hebben blijven we hier,” aldus Simone. “Maar we houden alle opties open en we komen natuurlijk regelmatig nog terug naar Cranendonck en Hamont-Achel om onze familie en vrienden te bezoeken!” Wie meer wilt weten over deze familie en hun verhuis naar het buitenland kan zondag 10 april om 17.45 uur ook afstemmen op NPO3 voor het televisieprogramma ‘Enkeltje Verweggistan’. In dit programma, waarvan de opnames eind vorig jaar van start gingen, ligt de nadruk op de kinderen en hoe zij om zijn gegaan met deze verandering. Wie meer informatie wenst over de verblijven in Oostenrijk, kan altijd kijken op www.hauszurrik.at