JanseDeCoomp met ‘In Voor en Tegenzin’ in De Borgh

BUDEL – Boy Jansen en Addie Compen geven dit voorjaar een vervolg aan hun debuutvoorstelling ‘Ruik Er Eens Aan’. Tijdens het paasweekend speelt het duo JanseDeCoomp in Theater De Borgh drie keer de show ‘In Voor en Tegenzin’. 

Door Roy de Leijer

De succesvolle debuutvoorstelling van JanseDeCoomp had in eerste instantie al in 2020 een vervolg moeten krijgen. 

Maar toen gooide corona roet in het eten. “We hebben inmiddels afgezien van een jaarlijkse show. We willen nu iedere twee jaar een nieuwe voorstelling brengen”, vertelt Addie Compen. 

Hij en Boy Jansen kennen elkaar al jaren, onder meer van toneelvereniging ONA uit Budel-Schoot. Beiden hebben hun sporen verdiend in de entertainmentwereld. Jansen won in 2019 de prestigieuze Zilveren Narrenkap. En als lid van het feestduo Lawineboys reist Compen al bijna twintig jaar door binnen- en buitenland. Daarvoor stond hij jarenlang in de ton. Verder kan het cabaretduo buigen op flinke ervaring als regisseur en toneelspeler. 

Waar hun optredens in coronatijd flink werden teruggeschroefd, hield het duo hun vaste, wekelijkse repetitieavond in ere. Compen: “Veel ideeën die wij in deze periode hebben opgedaan houden we in ons achterhoofd voor een nieuwe voorstelling.” Pas de laatste weken begint de nieuwe show echt te leven. Jansen: “We hebben het ook nodig dat er druk op de ketel staat.”

Tijdens twee schrijversweekenden werd het fundament voor de nieuwe show gelegd. Jansen: “Wij hebben ook stukjes los van elkaar geschreven. Ons grote voordeel is dat we elkaar goed kennen en daardoor eerlijk naar elkaar durven te zijn.”

JanseDeCoomp slaat met ‘In Voor en Tegenzin’ een nieuwe weg in. Compen: “Onze vorige show had veel weg van een revue, dit is meer een cabaretvoorstelling.” Jansen vult aan: “Deze voorstelling is wat volwassener. We laten dit keer ook wat meer van onszelf zien.” Compen: “De komende jaren willen we hierop voortborduren.” 

Het duo wil nog niet al te veel prijsgeven over de nieuwe voorstelling. “Maar het begint ermee dat we onze eerste show gaan evalueren”, zegt Jansen.

Het grote scherm ontbreekt dit keer. Compen: “Dat hadden we de vorig keer vooral nodig vanwege de vele verkleedpartijen voor onze typetjes. Die zijn er nu veel minder.”

Toch zullen ook de liefhebbers van tonpraten en typetjes aan hun trekken komen, aldus Jansen. Maar ook stand-up comedy en kolder zullen niet ontbreken. Verder is er live muziek en er worden een aantal liedjes gezongen.

Ook de tantes van Jansen en Compen: Tilly en Bets betreden het podium van De Borgh. Ze maakten eerder hun opwachting in ‘Ruik Er Eens Aan’ en als ‘toetje’ bij de online Kale Oren Show, die het tweetal maakte in coronatijd. De reeks eindigde vorig jaar met een kerstspecial.

Het tweetal kijkt uit naar de optredens. Jansen: “Het is onze eerste echte show in de nieuwe Borgh. Daarna is het overigens nog niet afgelopen. We sluiten iedere avond af met een afterparty in de foyer.”

De voorstellingen zijn op 15, 16 en 17 april in Theater De Borgh in Budel. Ze beginnen telkens om 20.00 uur. De show van 16 april is uitverkocht. Kaarten kosten 18,50 euro en zijn te koop via theaterdeborgh.nl.

FOTO: Boy Jansen (l) en Addie Compen. Foto: Loes Mennen.