Project De Peelshof in ontwikkeling

BUDEL – Er zijn nieuwe plannen voor het pand waarin vroeger, zeker 25 jaar lang, tandarts Peels gevestigd zat. De oude villa aan de Nieuwstraat te Budel heeft ook nog dienstgedaan als kantoor voor een architectenbureau. Ruim 5 jaar geleden is het pand verkocht aan Jan Lammers en diens vrouw Gerda en heeft hij heeft een visie.

Door Bas Kusters

Deze visie voor de monumentale villa, daterend uit begin 20e eeuw, heet ‘De Peelshof’. Het betreft een woonvorm voor 55+’ers in Cranendonck zoals deze er nog niet is. Samen wonen in een beschermde omgeving, die bereikbaar is en waar alle nodig voorzieningen beschikbaar zijn. Met een eigen plek, maar toch samen. ‘Samen wonen, samen leven, samen zorgen.’  

“Ik ben ooit op het idee gekomen door de serie Melrose Place”,  vertelt Jan. “De mensen wonen daar samen in een soort wooncommune, afgescheiden van elkaar maar met centrale voorzieningen.” Zo biedt het perceel straks ruimte aan onder andere vier appartementen, elf woningen, een centrale woonkamer, een grote entree en een zusterspost met de beschikking over 24 uurszorg, gelegen in een parkachtige omgeving.

Volgens dit concept houden mensen hun privacy waar gewenst, maar is sociale controle mogelijk waar nodig. “De woningen zijn exclusief bedoeld voor 55+’ers die begrip hebben voor elkaars situatie, waardoor mensen ook het gevoel hebben dat ze op elkaar kunnen leunen.” Het terrein overdag open en ’s avonds afgesloten, wat zorgt voor een beschermde woonplek.

De plannen zijn momenteel volop in ontwikkeling. Er vindt tweewekelijks overleg met de architect plaats en regelmatige afstemming met een bouwadviseur. Een belangrijk aspect bij de ontwikkeling is duurzaamheid. Hierbij liggen vraagstukken op tafel als hoe om te gaan met zonnepanelen in een omgeving die bijna geheel overdekt is met een bladerdek. 

Nadat de plannen door omstandigheden na bijna vijf jaar in de ijskast definitief leken te verdwijnen, is de voorbereiding nu, door hernieuwde interesse vanuit de gemeente, toch in volle gang. “Vanaf het moment dat het bekend werd ging hier de telefoon”. Hieruit blijkt dat met de komst van de woonvorm een bestaande behoefte in Cranendonck lijkt te worden ingevuld.