Beleef de lente bij de Lange Bleek

STERKSEL – Wat gaat er boven een lekkere lentewandeling door het bos? Het lichte groen aan de bomen, gekwetter van de vogels in de lucht. De natuur op zijn best! En waar kan je dat beter beleven dan bij de Lange Bleek (gemeente Sterksel), samen met de natuurgidsen van IVN Heeze-Leende? Op zondag 10 april is er weer een wandeling voor het hele gezin. Vertrek om 14.00 uur vanaf het monument hoek Vlaamseweg / Lange Bleek.

Het natuurgebied Lange Bleek is een stuk natuur van ca. 280 ha met een zeer grote biodiversiteit. Er ligt een ven, het Bultven, er is heide, grasland, akkerland en bossen. Het gebied is zeer veelzijdig in soorten, zowel qua flora als fauna. Het sluit aan bij de Herbertusbossen en de Somerense Heide. 

De Lange Bleek heeft enkele heidevelden, diverse bosgebieden en een mooie heuvelachtige overgang naar het Peelven. En niet te vergeten een prachtig ven met een eilandje middenin het gebied. Een aantal oude wandelpaden completeren het geheel. Het ven is bekend onder de namen Bultven of Eliasven. Midden in het gebied kunt u nog de funderingsresten van een formidabele villa aantreffen van de joodse fabrikantenfamilie Elias, waarnaar het meertje genoemd is. Het gebied kent een bewogen geschiedenis. 

Wat de natuur betreft: sinds de opschoning van het ven groeit er weer gagel, moeraswolfsklauw en kleine zonnedauw. Verder komen er bijzondere struiken voor in de buurt van de vroegere villa. Het gebied wordt deels begraasd door runderen en schapen. Een uniek gebied om in de lentesfeer te komen.

Voor meer informatie over de publiekswandelingen of over IVN: zie www.ivn.nl/heeze-leende