Eeuwfeest voormalige Josephschool gevierd met glossy en open dag

Het eeuwfeest van het gebouw van de voormalige Sint-Josephschool in Maarheeze wordt dit voorjaar alsnog uitgebreid gevierd. In het complex aan de Stationstraat ‘huist’ tegenwoordig Onze School. Het jubileum wordt onder meer gevierd met een fototentoonstelling en de historische glossy ‘Onze School’. Op zaterdag 1 mei vinden er een reünie en open dag plaats ter ere van het honderdjarig bestaan.

Door Roy de Leijer

Burgemeester Roland van Kessel nam maandag het eerste exemplaar van de glossy ‘Onze School’ in ontvangst uit handen van Huub Compen van de jubileumcommissie.

Deze commissie, met onder meer oud-leerlingen en -leerkrachten, heeft een programma samengesteld voor de viering van het jubileum. In werkelijk bestaat het gebouw al 102 jaar. Het dateert uit 1920, maar corona gooide in 2020 roet in het eten. Met 2 jaar vertraging wordt het eeuwfeest dit voorjaar alsnog gevierd.

Compen was leerling, leraar en directeur op de Sint-Josephschool. Ook oud-onderwijzer Jan Nagel is lid van de jubileumcommissie. Hij was leerling en stagiair op de Maarheezer basisschool. Beiden dragen het schoolgebouw een warm hart toe. Nagel: “Onder meer het kiriotten (tikspelletje, red.) op de karakteristieke speelplaats kan ik me nog goed herinneren. Ik was er vanaf 1970 jarenlang niet meer geweest. Toch herinnert nog veel van het huidige gebouw aan vroeger.”

In 2005 fuseerde de Sint-Josephschool samen met de Mariaschool tot De Stapsteen. De nieuwe school verhuisde in 2010 naar brede school De Muzenberg aan de Kijkakkers. Het 100 jaar oude gebouw van de Josephschool kwam toen leeg te staan in afwachting van een nieuwe bestemming. De toekomst was lang onzeker. Er waren onder meer plannen om het karakteristieke pand af te breken.  

Dit werd voorkomen dankzij een burgerinitiatief waaruit plannen ontstonden voor een nieuwe functie en renovatie van het gebouw. “De verbouwing duurde een jaar, van eind 2015 tot eind 2016. Wij hebben nooit spijt van deze stap gehad. We hebben een verloederd gebouw een nieuwe bestemming gegeven”, vertelt Edy Gemmeke, secretaris van het stichtingsbestuur van Onze School.

 “Er is een knap staaltje werk geleverd. Onze School is echt een plaatje voor het dorp”, vindt Compen.

De stichting ziet de toekomst positief in, ook op financieel gebied. Gemmeke: “Alle ruimten zijn bezet, daarnaast kunnen we rekenen op 80 vrijwilligers. Zij zorgen voor de uitstraling van Onze School.”

In 2017 werd ontmoetingscentrum Onze School officieel geopend als multifunctioneel maatschappelijk ontmoetingscentrum. Gemmeke: “Het gebouw doet zijn naam eer aan.” De seniorenvereniging is er grootgebruiker en daarnaast weten ook veel andere Maarheezenaren de weg naar De Huiskamer te vinden. Maar ook tal van organisaties die diensten en activiteiten aanbieden op het gebied van zorg, welzijn, cultuur en educatie presenteren hebben onderdak in een van de vele ruimten van Onze School. 

Alle gebruikers presenteren zich op 1 mei aan de bezoekers van de open dag die dan plaatsvindt. Ook komen zijn voorbij in het jubileummagazine. 

Jac. Biemans, voorzitter van heemkundekring De Baronie van Cranendonck én oud-leerling van de school, is voor de glossy in de geschiedenis van het schoolgebouw gedoken. De voorgeschiedenis begint al in 1650. Daarnaast beschrijft Biemans de historie van het complete onderwijs in Maarheeze. Verschillende schoolgebouwen passeren de revue.

Verder staan er in het magazine portretten en anekdotes van oud-leerlingen, onderwijzers, directeuren en andere betrokkenen bij de school. Ook bevat de glossy een scala aan historische en nieuw gemaakte foto’s. Gemmeke: “Alle generaties komen aanbod, waaronder een groot aantal markante en bekende Maarheezenaren.”

De glossy kost 5 euro en is onder meer te koop tijdens de open dag en daarna in De Huiskamer. 

De open dag vindt plaats op zondag 1 mei van 13.30 tot 17.30 uur. Die middag wordt er ook een beeld onthuld dat voor Onze School is gemaakt door wijlen Gerrit Gerritse en Cees Leenhouts. Verder wordt er onder meer een fototentoonstelling met oude klassenfoto’s ingericht. Voor de reünie hebben zich al ruim 150 mensen opgegeven. Aanmelden kan via onzeschoolmaarheeze.nl.