Lucie Grob is vrijwilligster van het eerste uur bij Eindzorg

CRANENDONCK – ‘Je moet openstaan voor mensen en goed kunnen luisteren’ Ze heeft een hart voor mensen, wil van betekenis zijn voor ze. ‘Daarom sprak het me aan wat de Stichting VPTZ Eindzorg doet,’ aldus Lucie Grob-Vos uit Budel-Dorplein. Ze is een van de vrijwilligers van het eerste uur van deze stichting die zich al tien jaar inzet voor mensen die terminaal ziek zijn en voor hun naasten. Vrijwilligers die ervoor zorgen dat mantelzorgers met een gerust hart eens even wat tijd voor zichzelf kunnen nemen.

‘Mantelzorgers die vaak dag en nacht klaar staan voor hun geliefde hebben ook wel eens behoefte om gewoon even naar de kapper te gaan, te gaan winkelen of op bezoek te gaan bij goede vrienden. Natuurlijk moet dat kunnen! Dan zijn wij er voor de patiënt,’ legt ze uit. 

Uiteraard wordt er van tevoren intensief gesproken met de zieke en de mantelzorgers om te beoordelen welke vrijwilligster het beste in de betreffende situatie past. Of er een klik is tussen de vrijwilligster en de familie.

‘Soms ben je maar een heel korte periode bij mensen. Dan overlijdt de patiënt al na een paar dagen. Maar ik ben ook wel eens een jaar of langer bij dezelfde mensen gekomen,’ vertelt ze. ‘Dan bouw je een goede band op. Zeker omdat je als vrijwilligster altijd bij diezelfde familie blijft komen.’

‘Waar heeft een patiënt behoefte aan? Dat is voor mij de belangrijkste vraag wanneer ik bij hem of haar ben. Wil hij praten? Prima, ik kan goed luisteren. Misschien gewoon zijn hand vasthouden en hem het gevoel geven dat ik er voor hem ben? De krant voorlezen of een mooi gedicht? Maar er zijn ook mensen die hun ziekte niet kunnen aanvaarden, die heel afstandelijk zijn. Ook daar moet je mee om kunnen gaan. Vaak komen er ook emoties los.’

Dat laatste, daar weet ze alles van: ‘Mijn man is vijf jaar ziek geweest voor hij overleed. Ik ken alle emoties waar ook hij doorheen is gegaan. Maar je moet het ook weer niet al te zwaar zien. Humor is ook belangrijk. Samen lachen, open en vrij! Dat maakt het zowel voor de patiënt als voor mij makkelijker. Natuurlijk moet het wel bij die persoon passen. Omdat ik vaak langere tijd bij een familie ben kan ik dat wel inschatten.’ 

‘Ik vind het wel jammer als mensen zich pas laat melden. Soms is de patiënt al binnen twee of drie weken dood. Terwijl wij juist over een langere periode van zoveel betekenis kunnen zijn. Als mensen dat beseften dan zouden ze zich veel eerder bij ons melden.’

Over welke eigenschappen moet je beschikken om een goede vrijwilligster te zijn? vragen we haar. ‘Gewoon jezelf zijn is het belangrijkste,’ klinkt het overtuigend. ‘En je moet natuurlijk open staan voor mensen, belangstellend zijn en vooral goed kunnen luisteren. Met mensen waar je langskomt bouw je een band op. Ik kijk met een goed gevoel op al mijn ervaringen terug.’

Mensen die zich aangesproken voelen om ook dit mooie vrijwilligerswerk te gaan doen kunnen zich hiervoor aanmelden bij Stichting VPTZ Eindzorg. De stichting zorgt voor ondersteuning en opleiding dus men staat er niet alleen voor.

‘Oh ja,’ roept ze wanneer we klaar staan om te vertrekken. ‘Vertel er ook nog bij dat we aan nazorg doen als daar behoefte aan is. Zelf ga ik altijd na het overlijden nog eens terug naar de nabestaanden. Per slot van rekening heb je met hen ook een bijzondere band opgebouwd.

Viering jubileum

Op woensdag 6 juli wordt het 10-jarig bestaan van de Stichting VPTZ Eindzorg gevierd in het Cantinetheater in Budel-Dorplein. Voor genodigden en belangstellenden wordt daar een voorstelling opgevoerd door het Theater van de Laatste Dagen. Verder is het een gezellige bijeenkomst met uiteraard een hapje en een drankje.