Nieuw Keunenhoekbos aan de Broekkant officieel geopend

BUDEL –  Bij De Immenhof op de Broekkant in Budel vond woensdag een kleine happening plaats. Het nieuw aangelegde Keunenhoekbos, een klein particulier CO2-compensatiebos, werd die ochtend officieel geopend. 

Felicitaties voor het nieuwe bos van de stichting Het Beekenbos waren er onder meer van wethouder Frans Kuppens van de gemeente Cranendonck. “Dit initiatief draagt bij een klimaatrobuust landschap. Ik hoop dat er nog vele nieuwe stappen zullen volgen”, aldus de wethouder, die vervolgens een informatiebord over het bos en de stichting onthulde. Hij deed dit samen met Mary Fiers, directeur van het Groen Ontwikkelfonds Brabant, Frans van Zijderveld, programmamanager Bos in Nederland van Trees for All en Joost van Beek, voorzitter van stichting Het Beekenbos.

Nadat de stichting eind 2017 een bestaand bosperceel van ongeveer 5 hectare aan de Bergbosweg in Budel had gekocht is het Keunenhoekbos het eerste nieuw gecreëerde bos van de stichting. Hiermee willen de leden de hoeveelheid CO2 compenseren die ze uitstoten met hun reisgedrag.

Het bijzondere aan dit particuliere initiatief is dat het familiefonds betreft. De aanzet voor de stichting Het Beekenbos werd ruim 5 jaar gegeven tijdens een familiedag van de familie Van Beek. De stichting streek per toeval neer in Budel.

Vorig jaar werd aan de Broekkant in Budel een tweede perceel aangekocht. Op het 70 are grote terrein is in het afgelopen najaar een nieuw, klein bos aangelegd met verschillende inheemse loofboom-soorten. De naam Keunenhoekbos verwijst naar het gebied waarin het bos ligt. Het beheer wordt door de leden zelf uitgevoerd.

Van Beek: “Op 1 april is de verkoopakte gepasseerd voor een naastgelegen stuk landbouwgrond. Dat perceel is ongeveer even groot, waardoor er in totaal bijna één hectare aan nieuw bos wordt gerealiseerd. In najaar gaan we het nieuwe perceel aanplanten, maar eerst wordt er deze week een bloemenmengsel ingezaaid.”

Vanaf het bosperceeltje aan de Broekkant is een wandeling uitgezet naar het bos aan de Bergbosweg. De wandeling duurt ongeveer twee uur en loopt via de oevers van de Buulder Aa. De route kan via een QR-code op een van de informatieborden in het Keunenhoekbos worden gedownload.

Het doel van de stichting is om in totaal vijftien tot twintig hectare aan bos te ontwikkelen. Bij voorkeur langs de wandelroute. De stichting wil daarbij boeren in de omgeving niet frustreren en richt zich daarom op onrendabele agrarische percelen. Van Beek: “Het zijn telkens kleine stapstenen. Ook omdat we voor een belangrijk deel afhankelijk zijn van donaties.” Meer info: beekenbos.eu.