Opening vogelkijkhut Soerendonks Goor

SOERENDONK – Afgelopen zaterdagmiddag 9 april werd met een select gezelschap de opening verricht van de nieuwe vogelkijkhut, gebouwd en ontworpen door Staatsbosbeheer met adviezen van de vogelwerkgroep IVN Cranendonck. Een hartelijk ontvangst door boswachter en initiatiefnemer Erik Schram, boswachter i.o. Lars Coolen en we werden getrakteerd op warme drank met ‘sokkervloai’ in een zeer aangename lentezon. De mannen hebben ons uitgebreid uitleg gegeven over de kijkhut en interessante feiten verteld over het natuurgebied; het ‘paradijselijk vogeltjesmeer’.

De reden tot hernieuwen kwam naar aanleiding van de nieuwe ontwikkelingen en biotopen rondom en in de buurt van het vogelmeer. Zoals de slenk met voedselarm en heldere water, ten gunste van de kranswieren, die pal voor de hut is aangelegd met daartussen een kade die het voedselrijke meer, zoals we die al jaren kennen, van elkaar scheidt. Omdat de hut op een ander uitkijkpunt zou worden geplaatst, is er zelfs nog overwogen om deze in zijn geheel te verplaatsen maar de door moeder natuur aangetaste staat van de 25 jaar oude ‘How ut Moi’ hut, simpelweg door slijt op materialen en soms door vernieling, was onhaalbaar en is besloten een volledig nieuwe te bouwen. 

Wat als eerste opvalt is de open ingang gezien vanaf de straatkant met als uitgangspunt om sociale controle te creëren en het respect voor natuur en materialen te behouden. De hut is gebouwd met hout van Douglassparren uit het Leenderbos, is ook wat verder naar het water toe verplaatst en voorzien van een open en houten hekwerk tegen de hut aan, want betekent dat er niet meer zoals voorheen vóór de hut plaatsgenomen en gespot kan worden. Aan de voor- en zijkanten zijn kijkopeningen op verschillende hoogtes aangebracht en voorzien van zelfbedienbare luiken met opzetdelen voor extra benodigdheden. In het midden staat een zeer stevig verankerde bank op een dikke laag organisch grit.

Het onderhoud zal de vogelwerkgroep op zich nemen die al jarenlang succesvol samenwerkt met Staatsbosbeheer. Over de nieuwe biotoop, de innovatieve ontwikkelingen en herinrichting van de omgeving (met op kort termijn een autovrije/luwe gebied!) is informatie te verkrijgen via de site van Staatsbosbeheer; Soerendonks Goor. 

Wij van de vogelwerkgroep zien graag nieuwe leden voor onze vereniging en eveneens nieuwe beginnende vogelaars. Welkom! Informatie over IVN en de vogelwerkgroep via de site van IVN: afdeling Cranendonck.