Budels paasvuur terug op de agenda met bijzondere jubileumeditie

BUDEL – Jeugdclubs Budel houdt zaterdag voor de vijfde keer een paasvuur. Dat gebeurt met het nodige spektakel. De eerste lustrumeditie gaat namelijk gepaard met een grote vuurwerkshow.

Door Roy de Leijer

Eindelijk kan het Budelse paasvuur weer worden ontstoken. In de afgelopen twee jaar was er als gevolg van de coronamaatregelen geen vreugdevuur mogelijk. De laatste keer dat het evenement plaatsvond was in 2019. Wel werden er de afgelopen coronajaren alternatieve edities gehouden door Stichting Evenementen Jeugdclubs Budel (JCB).

Een weiland aan de Voorterdijk is zaterdag opnieuw het decor van het vreugdevuur. Op het terrein is de afgelopen dagen een flinke brandstapel verrezen. Maar doordat de aanvoer van kerstbomen dit jaar stokte vanwege de coronamaatregelen is de ‘paasbult’ wat kleiner dan bij voorgaande edities. Toch is de organisatie tevreden met de ruim 5 meter hoge berg dennenbomen. “Volgend jaar willen we weer als vanouds uitpakken”, zegt Rens Cardinaal, voorzitter van Stichting Evenementen Jeugdclubs Budel.

Paasvuren zijn er vooral in het oosten van Nederland. In Zuidoost-Brabant is het animo voor deze vreugdevuren veel minder groot. Dit onder meer vanwege het. Bij het Budelse paasvuur wordt vooral dennenhout gebruikt als brandstof en geen snoeihout of houten pallets. De milieubelasting is daardoor minder groot. En de grondeigenaar heeft geen last van spijkers. 

In 2016 werd de traditie van het paasvuur ook in Budel geïntroduceerd. Cardinaal: “Toen hielden we nog een lampionnenoptocht vanuit het centrum van het dorp naar de Voorterdijk. Het gaf een heel bijzonder gevoel om de mensenmassa al uit de verte aan te zien komen.”

De omvang van het Budelse paasvuur blijft doorgaans flink achter bij de paasbergen in het oosten van Nederland. Cardinaal: “Wij vieren het paasvuur anders dan in de Achterhoek. Daar gaat het vooral om de omvang van het vuur. Hier organiseren we ook een compleet feestprogramma.” Toch blijft het paasvuur een belangrijke, sfeerbepalende factor. Penningmeester Thijs Davits: “Zet buiten maar een vuurkorf neer en mensen gaan erbij staan. Het zorgt altijd voor veel gezelligheid.”

In november is JCB begonnen met de voorbereidingen voor de jubileumeditie. Davits: “Ondanks corona hebben positief in de wedstrijd gezeten. We zijn bijvoorbeeld al vroeg begonnen met het boeken van de artiesten. Dat zorgde soms voor gefronste wenkbrauwen.”

De weersomstandigheden worden in de dagen voorafgaand aan het paasvuur nauwlettend in de gaten gehouden. In 2019 was het lange tijd het onzeker of het evenement door zou gaan. Pas toen er zaterdagochtend meer zicht was op de windsnelheid en -richting ging het licht op groen.

Zaterdag om 21.00 uur wordt het paasvuur ontstoken. Dan begint ook de grote vuurwerkshow. Voor jong en oud is er van alles te beleven op het aangrenzende feestterrein. Om 18.00 gaat het terrein open. Vanaf 18.30 uur zijn er in de allerlei activiteiten. Behalve twee feesttenten is er ook een buitenpodium. Het programma duurt tot 01.00 uur. Cardinaal: “Nieuw dit jaar is de lasergame-arena voor de jeugd. Verder hebben we de foodcorner wat uitgebreid. Behalve wafels, friet en koffie is er speciaalbier van brouwerij De Pimpelier verkrijgbaar.” Optredens zijn er van OneShot, DJ Vossa, Whalebone en de LocoLoco discoshow. De entree is gratis.

Foto Jos Meusen