Kunstwerken Oekraïense vluchtelinge in Bib Overpelt

PELT – Sinds deze week tot eind mei is in de inkomhal van de Bib van Overpelt een expo te zien van de Oekraïens-Belgische hedendaagse kunstenares Liudmyla Pavlenko. Zij werd in 1984 geboren in Kiev, de hoofdstad van Oekraïne en heeft enkele jaren in Brussel gewoond waar ze Europese hedendaagse kunst studeerde en haar weg begon als kunstenares. Mede daardoor spreekt ze ook een aardig woordje Vlaams. 

Van 2001 tot 2007 studeerde ze aan de Kiev National I.K. Karpenko-Kary universiteit, een instituut voor schermkunsten en faculteit van de Televisie regie. Zij heeft meerdere jaren gewerkt voor de Oekraïense TV en onafhankelijke productiestudio’s. Twee weken geleden echter is zij als gevolg van het dichter komende oorlogsgevaar teruggekeerd naar België in de hoop om hier voorlopig opgevangen te kunnen worden. Haar ouders en broer zijn nog wel in Kiev gebleven en daar houdt ze regelmatig contact mee. Via Brussel is ze uiteindelijk terecht gekomen bij de familie Verhees-Dreesen uit Pelt. Hilde Verhees-Dreesen: “Een van onze vier zonen is inmiddels het huis uit en daardoor hadden we een kamer vrij. Wij hebben ons opgegeven als vrijwilliger om een vluchteling uit Oekraïne op te willen vangen. Al vrij snel en redelijk onverwacht stond er een busje bij ons voor de deur met Liudmyla.” Wij willen haar helpen om de kunstwerken die ze heeft meegebracht te exposeren en zo de mogelijkheid te geven dat ze ook werken kan verkopen. Daarom hebben we aangeklopt bij Palethe.” De werken die ze in Pelt presenteert zijn abstracte composities geïnspireerd op werk van de Duitse kunstenaar Gerhardt Richter. Gekleurde composities zijn op een speciale manier op canvas aangebracht. De tentoonstelling is vrij toegankelijk tijdens de openingsuren van de Bib: pelt.bibliotheek.be/adres-en-openingsuren.