Landelijke première Beethovens Fidelio

WEERT – De nieuwste productie Fidelio van Opera Compact, het eigentijdse Limburgse operagezelschap, gaat op zaterdag 16 april in première in het Munttheater. Fidelio is een ruw, zelden uitgevoerd brok muziektheater, dat nu actueler is dan ooit. Opera Compact presenteert Beethovens enige opera in een bewerking voor kleinere bezetting, op kamermuziek formaat. Zo doet het gezelschap recht aan de directe zeggingskracht van de opera.

De opera Fidelio (1814) gaat over Leonore die zich, vermomd als man onder de naam Fidelio, binnen de gevangenismuren weet te dringen. Daar probeert zij haar man Florestan te redden die als politiek gevangene onder barbaarse omstandigheden onschuldig zit opgesloten in een onderaardse kerker.

‘In de kunsten, net als in de hele schepping, zijn vrijheid en vooruitgang de hoogste doelen.’

Dit citaat van Beethoven schetst zijn politiek engagement: een heftig componist, in gevecht met zichzelf en de wereld om hem heen, begaan met sociale misstanden. Dat is terug te vinden in zijn opera Fidelio. Een manifest voor de vrijheid, met echo’s van het bekende Alle Menschen werden Brüder.

Wat betekent vrijheid en wat heb je er voor over? Met de beelden van de oorlog in de Oekraïne op ons netvlies, en langzaam opkrabbelend uit de Corona-crisis, zijn die centrale vragen voor deze generatie belangrijker dan ooit. De wereld politiseert in toenemende mate en de daarmee gepaard gaande polarisatie doet andersgezinden steeds verder van elkaar afdrijven. Vandaag de dag lijkt de persoonlijke triomf uit Fidelio ver te zoeken, en de ondubbelzinnige boodschap van de opera: ‘het hart overwint’, kan tegenwoordig niet hard genoeg van de daken geschreeuwd worden. Als we niet voorbij onze verschillen kunnen kijken ziet de toekomst er weinig hoopvol uit. De echte conflicten worden niet opgelost tussen regeringen, maar met je eigen buren.

TicketsReserveren via www.munttheater.nl/agenda/opera-compact-fidelio/,  bij de theaterkassa van het Munttheater of via 0495-513575