Yannick Paredis mikt op paralympische spelen

BUDEL – De 18-jarige Yannick Paredis uit Budel tafeltennist al sinds zijn 10e bij tafeltennisvereniging Budilia. Al vrij snel nadat hij startte bleek hij een enorm talent. Ondanks zijn handicap ontwikkelt hij zich tot een sporter op hoog niveau. Dit is niet onopgemerkt gebleven. Zijn huidige doel: uitkomen op de paralympische spelen. 

Door Bas Kusters 

Op zijn vijfde werd bij Yannick gegeneraliseerde dystonie geconstateerd. Een aandoening waarbij de hersenen de spieren in het lichaam niet meer goed aansturen. Tot zijn 8e ging hij naar eigen zeggen hard achteruit en hij belandde uiteindelijk in een rolstoel. Tot en met groep 3 zat hij op basisschool de Boogurt. Daarna ging hij naar de Mytylschool in Eindhoven. Een school voor kinderen met een lichamelijke beperking. Hij onderging een hersenoperatie, waarbij elektroden werden ingeplant. Dit had een bijzonder goed resultaat. De symptomen werden door de hersenstimulatie voor een groot deel onderdrukt en hij kon na verloop van tijd weer prima lopen.  

Ondanks alles was Yannick altijd sportief actief. Nadat hij gevoetbald had, maar dit ondanks zijn operatie niet meer kon, ging hij voor het tafeltennis. In lijn van de familietraditie overigens, want zijn vader en grootvader zijn ook beide actief binnen de sport. Zijn grootvader heeft de club in Hamont opgericht en speelt nog steeds competitie. Zijn vader geeft training bij Budilia en speelt samen met Yannick competitie in het eerste team van Budilia. En ook nog in België. 

Yannick bleek al snel over een talent te beschikken. Aanvankelijk trainde hij met de ‘reguliere’ – lees in dit verband ‘zonder handicap’ – jeugd van Budel mee en speelde er ook competitie. Op enig moment werd hij opgemerkt door een coach die hem benaderde en hem vertelde dat er ook toernooien zijn voor alleen mensen met een beperking. Zijn interesse is gewekt en Yannick gaat zich naast het reguliere tafeltennis nu ook richten op paratafeltennis. Zijn progressie was opmerkelijk en hij verruilde al snel de regionale jeugdcompetitie voor de landelijke competitie elders, maar keerde op zijn zestiende terug om samen met zijn vader mee het 1ste seniorenteam van Budel te vormen. Mede door zijn vooruitgang promoveren ze van de 2e klasse naar de 1e klasse en ook dit jaar maken zij serieuze kans op een titel.

Tijdens een nationaal paratoernooi werd hij opgemerkt door de bondscoach. Inmiddels maakt hij deel uit van het paralympisch TeamNL en traint hij met de Nederlandse top, waaronder drievoudig paralympisch kampioen Kelly van Zon. Hij woont op Papendal en traint daar gemiddeld 4 à 5 uur per dag; een intensief programma in lijn met zijn internationale ambities. In tegenstelling tot in Nederland worden op internationaal vlak sporters ingedeeld in klasse, naargelang hun handicap. Yannick zit in klasse 7, de op één na zwaarste handicapklasse voor ‘lopers’; de term voor mensen die niet in een rolstoel zitten. 

Door corona heeft veel stilgelegen. Maar gelukkig komt het internationale circuit weer op gang en speelt Yannick begin mei in Frankrijk en Slovenië. Dat is nu de weg; toernooien spelen en punten pakken om zijn ranking te verbeteren. Het doel is om mee te doen aan de paralympics. Wellicht nog niet de eerstvolgende, maar wie weet. Momenteel staat Yannick 6de op de wereld in zijn klasse onder 23 jaar. 

Trotse coach van het eerste uur Thean Vonken staat helemaal achter haar voormalig pupil. “Vroeger kon ik nog wel eens winnen, maar dat is er nu niet meer bij!”, lacht Thean trots. Op de vraag of er nog meer zaken zijn die het vermelden waard zijn roept zij dan ook als eerste: “A-licentie!”. Op de vraag wat dat is legt Yannick bescheiden uit dat hij momenteel een A-licentie heeft, bij de reguliere spelers. Een knappe prestatie, want maar zo’n 20 junioren in Nederland beschikken over een dergelijke licentie. En dat ondanks zijn handicap, te midden van de top. 

Mocht je meer willen weten over het verhaal van Yannick Paredis, toptafeltennisser uit Budel? Neem dan eens een kijkje op zijn website: www.yannickparedis.nl