Advocaat Lynn

Hallo,

De politie houdt steeds strikter toezicht op het gebruik van een GSM tijdens het rijden. Uit gesprekken met cliënten merk ik dat het voor hen vaak niet duidelijk is wanneer zij precies in overtreding zijn en welke de gevolgen hiervan zijn. Ik licht het hier graag even toe.

In de regelgeving is voorzien dat je geen gebruik mag maken van een draagbare telefoon die je in de hand houdt, behalve wanneer je voertuig stilstaat of geparkeerd is.

Hierbij is het belangrijk rekening te houden met 4 zaken:

  1. IN DE HAND HOUDEN: enkel een handsfree kit is toegestaan, maar zelfs wanneer het daarin opgehangen is en je bv. de GPS bestuurt, is dit een overtreding.
  1. GEBRUIKEN: het gebruik moet niet afzonderlijk bewezen worden, dit wordt verondersteld door het vasthouden. Het gebruik is niet beperkt tot bellen, ook mails of berichten lezen of scrollen door sociale media vallen hieronder. Het is niet relevant of het gebruik van je telefoon invloed heeft op je rijgedrag.
  1. STILSTAAN: dit is niet hetgeen in normaal taalgebruik wordt bedoeld! Niet stoppen aan een kruispunt om voorrang te geven, aanschuiven in fileverkeer, stoppen voor een rood licht en stoppen bij een overweg, zelfs al schakelt men de motor van het voertuig uit worden niet aanzien als “stilstaan”.
  1. VOERTUIG: Deze regel is niet beperkt tot bestuurders van auto’s, maar ook voor bestuurders van brommers, fietsers of ruiters.

Wanneer de politie de overtreding vaststelt, krijg je een boete van €116.

Wanneer je deze niet betaalt, kan het Openbaar Ministerie je nog een minnelijke schikking voorstellen van €160.

Indien je deze niet betaalt of de vaststellingen betwist, komt de zaak voor de politierechter. Deze kan je veroordelen tot een geldboete tussen €160 en €2000 en eventueel een rijverbod van 8 dagen tot 5 jaar.

Wanneer je de vaststellingen niet betwist, is het dus best om de boete of minnelijke schikking te betalen.

Heb je twijfels of de vaststellingen kunnen betwist worden of ben je vergeten te betalen waardoor je een dagvaarding voor de politierechter ontvangen hebt? Contacteer me: ik kan je adviseren over de mogelijkheden en bijstaan voor de politierechter. Bel (011/19.40.41 of 0493/25.45.31) of mail (advocaat@lynnmeeuwissen.be) voor een afspraak, of boek een afspraak via mijn website www.lynnmeeuwissen.be!

Tot volgende maand,

Lynn