Expo 3D en vele kunstexpo’s in Pelt

PELT – Dit en volgend weekend op 23, 24 en 25 april en op 1 mei telkens van 14.00 tot 18.00 uur is er een gratis expo van drie kunstenaressen uit Pelt. Ook al is dit door de drie dames al voor de vijfde keer georganiseerd toch is ook de huidige locatie bijzonder. Het voormalige ijssalon van Lehaen in de Groenstraat van Pelt is geheel omgebouwd tot expositieruimte en daar zijn de werken van Eliane Van Baelen (schilderijen), Rita Berx (glaswerk en keramiek) en Anne Ceustermans (unieke zilveren juwelen) tentoongesteld. Eliane Van Baelen, geboren te Neerpelt en afgestudeerd aan de KANL richting hogere graad Schilderkunst werkt met acrylverf, gemengde materie, paletmes en op canvas. Een werk kan bestaan uit koude kleuren met zo nu en dan een streepje gloed terwijl in een ander werk warme kleuren kunnen overheersen. Al haar kunstwerken zijn uniek en titelloos. Zo voorkom je in een bepaalde richting te worden gestuurd. Rita Berx slingert met haar recht-voor-de-raap-creaties tussen de kilte van glas en de gloed van keramiek. Enerzijds manipuleert ze de materie en anderzijds geeft ze het vuur de vrijheid om nog maar eens origineel te zijn. En de resultaten zijn verrassend en bovenal eenvoudigweg mooi. Het was geen vroege roeping.  Anne is pas sinds enkele jaren begonnen met edelsmeden. Ze werkt graag strak, met de natuur als inspiratiebron. Verdriet, blijdschap, een bijzonder moment, voor elke gelegenheid ontwerpt ze een sieraad op maat. Alle juwelen worden met de hand vervaardigd.  Er wordt gebruikt gemaakt van duurzame materialen zoals zilver en goud, eventueel in combinatie met edelstenen, parels en glas. Dit glas wordt trouwens in eigen atelier verwerkt. Elk sieraad is uniek, met veel liefde voor kwaliteit en afwerking. Zowat gelijk met deze tentoonstelling loopt ook die van Malou Keunen nog in Dommelhof en de Bib van (Neer)Pelt, in WZC (Neer)Pelt stelt Anita Vanderhenst haar werken tentoon en in Galerie Hendriks (Over)Pelt exposeert JP Peeters. Een expo die sinds vorige week voorbij is dat was die van Zjuul Devens in galerie Geunes & Gijbels maar nog nieuw is deze in cc Palethe met zwart-wit portretten van Graciano Dos Santos Sebastiao samen met keramiek van Peltenaar Dirk Janssen (zie elders in deze krant) en een expositie van de tijdelijk in (Over)Pelt verblijvende Oekraïense vluchtelinge Liudmyla Pavlenko. In Pelt zit veel kunstenaarstalent en dat dit zo uitgebreid te bewonderen is op de diverse expo’s is wel uniek.