Pelt zet in op verkeersveiligheid met educatieve fietsroutes

PELT – Sinds de tweede week van de Paasvakantie vind je in Pelt twee verkeerseducatieve fietsroutes gericht op lagere-schoolkinderen van 8 tot 12 jaar. De routes bevinden zich nabij de levendige schoolomgeving tussen de Peltse dorpscentra. Dankzij de twee routes leren kinderen al doende de belangrijkste fietsvaardigheden langs leerrijke verkeerssituaties. Daarbij kunnen ze direct oefenen voor ‘Het Grote Fietsexamen’.

Leren over het verkeer vanop de fiets
Duizenden kinderen en jongeren in Pelt fietsen elke dag naar school en terug naar huis. Voor de minder ervaren fietsers kan een fietstochtje langs drukke verkeerssituaties erg spannend zijn. Daarom ontwikkelde de gemeente Pelt twee educatieve verkeersroutes nabij de levendige schoolomgevingen tussen de Overpeltse en Neerpeltse dorpscentra. Theorieles over het verkeer in de klas is een ding, maar dankzij de VERO’s leren zij de belangrijkste fietsvaardigheden kennen vanop de fiets.

Een verkeerseducatieve route, afgekort ‘VERO’, is een bewegwijzerde fietsroute gericht op kinderen van 8 tot 12 jaar oud. In Pelt vind je nu twee unieke VERO’s waarmee lagereschoolkinderen al doende de belangrijkste fietsvaardigheden langs tal van leerrijke verkeerssituaties kunnen inoefenen. De parcours hebben een afstand van elk ongeveer 3,5 km lang en passeren een gevarieerd aanbod aan verkeerssituaties. Zo fiets je bijvoorbeeld langs een overweg, een aantal oversteekplaatsen, kruispunten en voorrangswegen. Route 1 vertrekt aan het Kerkplein, langs de Sint-Niklaaskerk in Neerpelt Centrum. Route 2 vangt aan ter hoogte van school Vox Pelt op de Leopoldlaan.

De beste voorbereiding op Het Grote Fietsexamen
Pelt zet als fietsvriendelijke gemeente in op verkeersveiligheid en geeft scholen en gezinnen op deze manier de mogelijkheid om een goede basiskennis van de verkeersregels te vergaren in de praktijk. De verkeerseducatieve routes zijn dan ook op maat van lagereschoolkinderen gemaakt. Zo kunnen ze zich helemaal voorbereiden op ‘Het Grote Fietsexamen’ van VSV (Vlaamse Stichting Verkeerskunde). Dat is het sluitstuk van de leerlijn fietsen in het basisonderwijs. 

Op de educatieve borden aan de start van elke route is handige uitleg te vinden over de 5 fietsvaardigheden van dat examen. Dankzij de tips op de borden kan de leerkracht of (groot)ouder makkelijk alle stappen volgen om elke vaardigheid samen volgens de regels uit te voeren. Op elk bord is ook een QR-code te vinden die linkt naar de webpagina met meer tips en videos. 

Meer info over de Peltse verkeerseducatieve routes vindt men op www.gemeentepelt.be/vero

Foto bord – geplaatst bord VERO route 2