De laatste rit

U ziet het regelmatig in het straatbeeld, een rouwauto in het zwart of zilvergrijs gevolgd door de nabestaande, Een stijlvolle, respectvolle en waardige manier om uw dierbare naar zijn of haar laatste rustplaats te brengen. Maar soms past deze manier niet helemaal bij de degene waar afscheid van wordt genomen. Dan zijn er gelukkig ook alternatieven.

Tegenwoordig zijn er tal van opties welke de laatste rit een persoonlijk tintje kunnen geven. Denk hierbij aan een rouwauto van het favoriete automerk of in een lievelingskleur van de overledene. Maar ook een koets getrokken door paarden en zelfs een platte kar getrokken door een koe behoren tot de mogelijkheden. Oldtimers en tal van bijzondere voertuigen zijn er op de markt om de laatste rit tot een bijzondere rit maken. 

Al een paar keer hebben wij gebruik mogen maken van de rouwbus. Hier kunt u samen met het gezin en de overledene echt tot het allerlaatste moment samen zijn. Het meest bijzondere vind ik zelf nog altijd als er gekozen wordt voor eigen vervoer. De laatste rit in de eigen (werk)bus, auto of vrachtwagen. Maar ook de eigen tractor met plattekar mag ingezet worden. De regel is eigenlijk simpel zolang de kist veilig vervoerd kan worden dan mag het. Het belangrijkste is dat er gekozen wordt voor iets dat passend is, iets dat u als naasten een goed gevoel geeft.

Respect
Tijdens de laatste rit zijn er geen bijzondere voorrangsregels meer, helaas! In de rouwstoet zijn we afhankelijk van de vriendelijkheid van de medeweggebruikers. Helaas laat deze steeds vaker te wensen over. Het doorbreken van een stoet, toeterend inhalen of een handgebaar bij bijvoorbeeld het passeren van een rotonde zijn geen uitzondering meer. Voor de nabestaande kan dit erg vervelend zijn. Mocht u een rouwstoet tegen komen, heb een beetje respect en doe eens lief.

Meer info 
Boy Jansen Uitvaartverzorging
Grensweg 48, 6021 JX Budel
+31 40 711 4487
www.boyjansenuitvaartverzorging.nl