Sporen insecten

Tijdens de heidecursus van IVN Cranendonck wordt er met de deelnemers volop gezocht naar sporen in de natuur. Want als het minder warm is en de meeste beestjes ‘binnen’ blijven dan kun je vaak aan sporen in het zand herleiden welk insect daar leeft. Daarom zijn zandpaden en open ruimtes in heideterreinen zo belangrijk. Daar kunnen veel insecten hun nest graven wat ze in dichte grasvlaktes niet kunnen. Je beseft dan ook vaak niet wat zich allemaal onder de grond afspeelt. Veel insecten wachten warm weer of de zomer af voordat ze naar boven komen. Het motto ‘en dat speelt zich allemaal onder onze voeten af’ kent grote waarheid. Denk er eens aan als je over een zandpad loopt. En laten we zuinig zijn op de zandpaden die er nog zijn. Er is al genoeg geasfalteerd. Op de foto zie je het nest van de larve van de zandloopkever. In doorsnede maar een halve centimeter. Herkenbaar als de larve actief aan het graven is. Dan gooit zij met haar lichaam zandkorreltjes uit het nest die een paar centimeter verder terechtkomen. En daar ligt dan een mooi hoopje zandkorrels. Net als de volwassen zandloopkever is de larve een echte rover die kleine insecten vangt. Haar kop sluit dan het nestje af en slaat snel toe als bv. een miertje voorbij komt.

Info: Wiel Zentjens, w.zentjens@chello.nl

OLYMPUS DIGITAL CAMERA