Rondje tuin en natuur in mei Gert-Jan van Ansem

De natuur heeft zich weer getooid met veel fris groen en jong grut. Een groot aantal zomergasten is teruggekeerd en hebben zich gemengd in het aanwezige vogelkoor. Oudervogels zijn druk in de weer met het opvoeden van hun jonge grut. Al die vogels bij elkaar, vangen een heleboel rupsen en andere plantenvreters die we niet zo graag zien in de tuin. Net als in de natuur, komt ook de tuin in mei helemaal in kleur. Rhododendrons en Azalea’s bloeien volop deze maand. Een prachtig gezicht, een grote wolk met bloemen, die zeer in trek zijn bij de hommels. Bijen en hommels bezoeken met regelmaat de vaste plantenborder, welke deze maand prachtig in bloei komt. Voorzie nu de hogere soorten met eventueel extra plantsteunen tegen omvallen later. Planten met stevige stengels geven ook steun aan de fijnere soorten. In de plantenborder bloeien deze maand de Irissen. De Duitse lis (Iris germanica), ook wel baardiris genoemd, houdt van een zonnige, gedraineerde plek. De naam “baardiris” dankt de plant aan het behaarde deel van de onderste bloembladeren wat op een “baard” lijkt. Hiermee lokt de plant hommels welke nodig zijn voor de bestuiving. Plant Irissen niet te diep, de wortelstok (rhizoom) moet zoveel mogelijk zonnewarmte op kunnen vangen. Deze “zonnecollectoren” zorgen voor de ontwikkeling van de nieuwe scheuten. Irissen zijn verkrijgbaar in vele kleurschakeringen, bezoek daarom eens uw tuincentrum, om uw favoriete kleuren uit te zoeken. Sommige soorten verspreiden een heerlijke geur. Naast kleur is geur ook een belangrijk bestanddeel in de tuin. In mei bloeit het Lelietje-der-Dalen en zij verspreiden een heerlijk parfum in de tuin. In Frankrijk wordt traditioneel altijd een bosje “muget” gegeven, om elkaar geluk toe te wensen. Overal worden bosje en potjes aangeboden, vaak langs geïmproviseerde kraampjes langs de weg in Frankrijk. Het gebruik stamt uit de tijd van de Germanen en met de bloemen werd de lente aangekondigd. Wel opletten met deze plant, ze is zeer giftig. De moestuin begint aardig groen te worden in mei. Genoeg te doen deze maand. De eerste groenten kunnen misschien al geoogst worden, maar er moet nu ook gezaaid worden voor de komende zomer en het najaar. De eerste asperges worden geoogst, en wie ze geforceerd had, heeft de eerste misschien al op. Witte of groene asperges, ze blijven altijd lekker en nog gezond ook, goed voor de afwatering. Rabarber smaakt nu op zijn best, jonge scheuten, vooral de rode, die zijn zoeter, nu oogsten. Asperges en rabarber niet uit laten drogen, dit komt de planten niet ten goede. Deze maand de IJsheiligen, het kan soms nog aardig vriezen deze maand. Op passen met de perkplantjes. Er is dit jaar veel keus in perkgoed. Traditioneel blijven natuurlijk de geraniums (Pelargoniums). Zeer dankbaar en bloei tot in de herfst. Regelmatig wel de uitgebloeide bloemen verwijderen. Daarnaast Spaanse margrieten, Bacopa’s, Petunia’s, Fuchsia’s, Lobelia’s, Cosmos, Gazania’s, Impatiens en nog vele andere soorten. Uw tuincentrum in de buurt zal u zeker kunnen adviseren. Ook over de juiste potgrond en potten. Perkplanten in bakken of hanging baskets hebben een grote waterbehoefte. Tegenwoordig is er speciale potgrond met klei voor perkplanten. Meimaand, Mariamaand. Misschien een weesgegroetje doen in één van de vele kapelletjes in onze regio. Het kan zeker geen kwaad, zeker in deze tijden. Als liefhebber van Cyclamen en Helleborus, verzorg ik een tuinles over deze bijzondere tuinplanten. Maar ook andere vaste planten en bolgewassen komen aan bod in mijn presentatie. Hebt u interesse in vaste planten, bezoek dan deze les, die verzorgd wordt in het Michielshof te Achel. Aanvang 19.30 uur. U bent van harte welkom.