Icarus Droomvlucht of: waarom ik geen bisschop werd

BUDEL – Het boek ‘Icarus Droomvlucht of: waarom ik geen bisschop werd’ van Bulander Gerard Staals is onlangs uitgekomen. Gerard (1946) vertrekt aan het einde van de zomervakantie van 1959 vanuit zijn geboorteplaats Budel naar het Kleinseminarie Beekvliet in Sint-Michielsgestel. Zijn hutkoffer met persoonlijke spullen heeft dan al kwartier gemaakt. Zijn ambitie is: priester worden. En daarna misschien wel een hogere klerikale functie. Drie jaar later, aan het begin van de zomervakantie van 1962, keert hij terug in Budel. Een illusie en een ambitie armer. 

Tijdens het schrijven van zijn boek Piel Wuit Slam – Mijn Buulse Jaren 1946 -1965, verschenen in 2015, zoekt hij contact met oude vrienden, o.a. met Gerard Smeets, jeugdvriend en klasgenoot uit Budel. Het feilbare geheugen wordt opgefrist. Herinneringen en voor waar aangenomen gebeurtenissen gecorrigeerd. En dan is er ineens die verrassing! Gerard Smeets blijkt 13 brieven uit zijn laatste jaar op Beekvliet bewaard te hebben. Hij moest er even naar zoeken. Maar hij vindt ze. Op zijn zolder. Hermetisch verzegeld. Bewaard in een inmiddels sterk vergeelde, en met plakband dicht gesealde envelop.

De brieven blijken een goudmijn voor Gerard Staals. Zijn ‘mémoire involontaire’ komt tot leven, ongewild. Het verleden herrijst in de 13 brieven als een feniks. Blijkt levend als nooit tevoren. Het wordt tevens het verhaal van de beginnende jaren ’60. De nieuwe tijd. Aan de horizon van die nieuwe tijd zingt Bob Dylan al over The times, they are a-changing. Het priesterschap raakt in 1962 snel uit beeld, wankelt. En wordt hem zelfs ontzegd, want De Fien (de strenge prefect van het Kleinseminarie) is onverbiddelijk: Weg uit het Aards Paradijs van Beekvliet!

Icarus’ Droomvlucht is het verhaal over zijn capitulatie. Kan gebeuren. Want soms verlopen levens anders dan gedroomd. Maar elke jongere waant zich in zijn jeugd even Icarus. Het kan je voor even vleugels geven. Vlieg met hem mee. The sky is the limit.

Het boek (formaat 24×17 cm) telt 100 pagina, en bevat 30 foto’s, waarvan 15 in kleur. De verkoopprijs is € 14,50, exclusief eventuele verzendkosten. Voor eventuele belangstellenden, stuur maar een mail naar: [email protected]