De Zonnebloemen waren weer bijeen

CRANENDONCK – Na anderhalf jaar verplichte verbanning was er vorige week maandag weer een gezellige, onderhoudende, religieuze en smakelijke Paasviering van de Zonnebloem Budel in de Reinder van Budel-Schoot. Ze waren er allemaal aan toe zoals bij menige vereniging het geval was. Het enthousiasme was dan ook groot. In de opzet van het programma was weinig tot niets veranderd. Het gebruikelijke kopje koffie met vers gebakken vlaai smaakte geweldig. Wat wel veranderd was, was de verhouding man/vrouw waarbij het aantal dames in meerderheid gestegen was. 

Intussen werden technische handelingen verricht om bij de lezing van Teun Ras over de geschiedenis van Budel en haar dialect beelden te vertonen.Het viel nog niet echt mee om deze beelden in het midden van het doek te krijgen. Er kwamen veel dikke boeken aan te pas ter ondersteuning.

Maar uiteindelijk lukte het natuurlijk toch en kon er genoten worden van de leuke en grappige woorden die Teun vanuit zijn aantekenboekje aan hen voorschotelde. Berrevus, hollebluk, krinselen en zeik op unne reek. Waarbij het woordje onjeklonje (eau de cologne) het toch wel won. De hele lange reeks echte Buulse woorden waren natuurlijk onbetwist een kolfje naar de hand van de luisteraars. Daarnaast verhaalde hij ook nog over zijn ouders die beiden leraar waren. En ook de onthulling over Dr. Antonius Mathijsen was wel even een dingetje: is hij nu wel of niet de uitvinder van het gipsverband. Hierover moeten de experts zich maar buigen. Na dit optreden werd door pastoor Sip in het aangrenzend zaaltje de eucharistieviering van Pasen verzorgd. Hierna konden ze genieten van een heerlijk maal, verzorgd door kok Mark.  De zelfgemaakte placemats van de leerlingen van groep een en twee van de Boogurt waren kleurrijke blikvangers op tafel. Met palmtakje en paasbloempje togen alle gasten daarna weer huiswaarts. “We hemmen wer unne schone middig gehad”.