Nieuw speelpleintje Den Tichel

PELT – Naast het kanaal in Pelt is een volledig nieuw speelpleintje door de gemeente gebouwd. Het ligt aan de kruising van de Volmolenweg en de Jachtweg  (Broeseind) en is tot stand gekomen in samenspraak met de buurtbewoners. Op zondag 24 april werd door schepen Leen Gielen na een toespraak officieel het lintje doorgeknipt en konden de genodigden genieten van een drankje en een hapje. Ook een wagen met ambachtelijk ijs deelde gratis ijsjes uit hetgeen dankzij het zonnige weer erg gewaardeerd werd. Omdat de grond waarop het speelpleintje is gebouwd eigenlijk eigendom is van ‘de Vlaamse Waterweg’ was het noodzakelijk om hier officieel toestemming voor te krijgen. Tom Martin van de groendienst van Pelt weet hier alles van. Hij is de medewerker van de gemeente die onder meer instaat voor het ontwerp en de inrichting van deze speelpleintjes zoals er al enkele in Pelt geplaatst zijn. Tom Martin: ”Eerst moet er een demografisch onderzoek over de buurt gebeuren. Je moet achterhalen hoeveel kinderen in de aangrenzende straten wonen. Het is immers ook niet de bedoeling dat heel Pelt dagelijks van zo’n pleintje gebruik gaat maken. De buurtbewoners konden via een participatieproject ideeën aandragen over de inrichting van het pleintje. Omdat de link met de scheepvaart er was hebben we dit pleintje ook op die manier proberen in te richten. We hebben een boot aangekocht die voor een schappelijke prijs te vinden was in Rotterdam. Om te voorkomen dat de boot door criminelen gebruikt zou worden in het kanaal was het nodig deze te verankeren in de grond ter plekke maar ook moesten we zorgen dat de boot door regen niet volledig onder water zou komen te staan. Daarom hebben we een afvoer voorzien. Ook over de veiligheid is veel nagedacht. Zo staan er bijvoorbeeld banken voor de ouders of begeleiders van de kinderen vlakbij het fietspad naast het kanaal zodat er goed gelet kan worden op kinderen die daar eventueel tekort bij komen. Als je vanaf de brug naar het pleintje kijkt zie je de vorm van een reddingsboei, een vlot en touwen. Alle toestellen worden overigens gekeurd door keuringsinstantie ‘Kinderspel’ die overal op letten zodat het allemaal volledig veilig is. Wij als gemeente controleren ook zeer regelmatig alle speelpleintjes”. Vanaf 3 juni wordt het tijdelijke café Konjee hier naast het speelpleintje gedurende 4 maanden geopend. 

Foto Jens Veraa