Hereford

De Hereford is een runderras dat oorspronkelijk afkomstig is uit Engeland.

De stad Hereford in het zuidwesten van Engeland is de bakermat van dit unieke ras waarvan er 2 types zijn, de gehoornde en de ongehoornde.

Rond de marktplaats Hereford ontwikkelde zich in de tweede helft van de achttiende eeuw dit karakteristieke harde en duurzame vleesrund. Dat dusdanig populair werd dat het is uitgegroeid tot het meest voorkomende vleesveeras ter wereld. 

In Nederland wordt de Hereford voornamelijk gehouden als hobbydier of voor de begrazing van natuurterreinen en natuurbegrazingsprojecten. De Hereford is een krachtig gebouwd dier, met een op de heup gemeten hoogte van ongeveer 135 tot 150 centimeter.  Herefords worden gekenmerkt door een witte kop, de witte aalstreep op de nek en schoft. Voor de rest is de Hereford roodgekleurd.  Het dier heeft een natuurlijke, zware bespiering en een vriendelijk en rustig karakter.  Een groot voordeel van de Hereford is dat het ras bijzonder hard en taai is.  Hereford is een runderras dat goed bestand is tegen alle nukken van het klimaat, hierdoor kunnen ze het hele jaar buiten lopen. Dit duurzame karakter maakt een stal overbodig en zorgt ervoor dat Hereford runderen uiterst geschikt zijn om natuurgebieden te begrazen. Ook de goede vruchtbaarheid en het gemakkelijke afkalven maken deze runderen tot echt natuurdieren. Waar andere rassen in de vrije natuur nog eens wild en agressief kunnen zijn kenmerkt het Hereford rund zich door zijn zachtaardige en rustige karakter. Deze Herefords kunt u nu bewonderen aan de kluisweg bij het knoflookpad in Gastel die onlangs zijn uitgezet door ANV Land van Cranendonck. 

Tekst Jan de Bruijn. Heeft u ook een mooie landschap of natuurfoto van of over Cranendonck? 

Mail deze gerust naar cranendonckinbeeld@gmail.com met vermelding van de locatie, en mogelijk wordt het geplaatst.