Kunstroute Cranendonck geeft lokale kunstenaars opnieuw een podium

CRANENDONCK – In diverse woningen, tuinen en gebouwen kunnen kunstliefhebbers in het weekend van 7 en 8 mei terecht voor een bezoek aan de vierde editie van Kunstroute Cranendonck. De kunstroute verbindt elf locaties met elkaar, waaronder De Huiskamer in Budel-Schoot, De Borgh in Budel, Onze School in Maarheeze en het IVN-lokaal in Soerendonk. Centraal staat het werk van in totaal 23 kunstenaars en kunstenaarscollectieven.

Door Roy de Leijer 

De laatste editie van het tweejaarlijkse evenement vond plaats in 2019. In 2021 werd Kunstroute Cranendonck afgeblazen vanwege corona. “We wilden niet wachten tot 2023, want dan zou het evenement te lang hebben stilgelegen”, vertelt Jo Heesakkers van Kunstroute Cranendonck.

Het idee voor de route is eind 2014 ontstaan tijdens een van de eerste bijeenkomsten in het kader van het platform Cultuurcraan Cranendonck. Net als dit platform wil de organisatie van Kunstroute Cranendonck lokale culturisten een podium bieden. De eerste editie werd in 2015 gehouden.

Heesakkers: “We richten ons vooral op kunstenaars die zich aan een publiek willen presenteren, maar daar zelf niet de mogelijkheid toe hebben.”

“Dat gebeurt op een hele laagdrempelige manier. Niemand is iets verplicht. We hebben ook bewust niet gekozen voor hele gelikte expositieruimtes. Dat is ook een van de charmes van het evenement”, zegt medeorganisator en deelnemer Annie van Hunsel-van Hunsel.

Volgens de werkgroepleden houdt een grote groep Cranendonckse kunstenaars hun creatieve talent verborgen voor de buitenwacht. “Er zijn mensen die prachtig werk maken, maar het zelf niet mooi genoeg vinden, of ze vinden de drempel te hoog om een expositie te organiseren”, vertelt Maria Govers-Van Bree. Van haar zijn schilderijen te zien tijdens de kunstroute.

Niet alleen kunstliefhebbers, maar ook fietsers en fanatieke wandelaars komen aan hun trekken met de kunstroute, die door alle Cranendonckse kernen is uitgestippeld. Een fiets- en wandelroute verbindt de elf expositielocaties met elkaar. De route is bijna 30 kilometer lang. Govers: “Als mensen alles willen zien, dan moeten ze daar zeker twee dagen voor uit trekken.”

De kunstenaars zijn zelf aanwezig om over hun werk te vertellen. Een aantal van hen geeft demonstraties. Verschillende disciplines komen aan bod. Naast schilderijen en beelden is er aandacht voor glas-in-lood, ijzer sculpturen, fotografie, sieraden en glaskunst. Heesakkers: “We proberen het aanbod aan disciplines en locaties iedere keer zoveel mogelijk te vernieuwen. Het streven is een zo groot mogelijke verscheidenheid aan kunstdisciplines.”

Met kunstenaarscollectief Perron 1 en de kunstenaars van Luux (Lunet Zorg) nemen er voor het eerst ook groepen deel aan Kunstroute Cranendonck. Heesakkers: “Op die manier krijgen mensen die individueel te weinig werk hebben gemaakt ook de mogelijkheid om zich te presenteren.”

De door de kunstenaars tentoongestelde werken zijn op zaterdag 7 en zondag 8 mei telkens van 11.00 tot 17.00 uur te bewonderen. Er kan een kijkje worden genomen bij de Grensweg 64 (Loods 19), Nieuwstraat 71a en Burgemeester van Houtstraat 21, Doctor Ant. Mathijsenstraat 15 (De Borgh) in Budel, Heistraat 2 in Gastel, Grootschoterweg 119 (De Reinder), Klein-Schoot 38 in Budel-Schoot, Marialaan 55 in Budel-Dorplein, Cranendonck 11 (IVN-lokaal) in Soerendonk en de Kijkakkers 1 (De Smeltkroes), Stationsstraat 52 (Onze School) in Maarheeze.

Deze locaties zijn herkenbaar aan de Cranendonckse gemeentevlag en ballonnen.

Voor de bezoekers liggen er routekaarten klaar met de expositielocaties en de deelnemende kunstenaars en het soort werk dat ze maken. Het bezoek aan de kunstroute is gratis evenals de ter beschikking gestelde routekaarten. Meer informatie over de deelnemende kunstenaars en de locaties is te vinden op www.cultuurcraan.nl.

Foto Jos Meusen